Menü

Egyszerű és egészséges

Az emberiség a káposztát már jóval időszámításunk előtt háziasította és elkezdte termeszteni. A növény története Dél-Európából indult és mára az egész világot meghódította.

A káposztaféléket rendkívül széles körben fogyasztják az egész világon. Elterjedése nem véletlen, hiszen a gyógyítástól a táplálkozásig nagyon sok téren hasznosították már az Ókortól kezdve. A rómaiak nagy gonddal bántak vele, rengeteg bajra jónak tartották. Ilyenek voltak a különböző bőrbetegségek, gyulladások, de még a másnaposság is.

A középkorban aztán még ismertebb lett a zöldség, különösen a fejes káposzta, amely a kereskedőknek hála a többi kontinensen is elterjedt. De nemcsak a kereskedelmi, hanem a hadihajók is sokat tettek a népszerűségért. A tengerészekre leselkedő, kóros C-vitaminhiány okozta skorbut a fedélzetre vitt savanyított káposztának köszönhetően szorult vissza. A tápláló, vitaminban gazdag növény ekkor már alapvető élelmiszernek számított.

A különböző káposztafajták Magyarországon is a középkortól kezdve kezdtek elterjedni. A fogyasztás és egyéb felhasználás mellett a termesztésnek is komoly kultúrája alakult ki, császárok, királyok, nemesek és más vezetők foglalkoztak és foglalkoznak ma is vele előszeretettel.

A káposzta a jó minőségű földet és a sok csapadékot kedveli, de a termesztéséhez nem kell különösebb szaktudás. Egyszerű és nagyszerű, egész évben a rendelkezésünkre áll, és számos formában elkészíthető, nyersen, főzés, vagy tartósítás segítségével. Nem csoda a receptkönyvek gyakori szereplője.

Fotó:
pixabay.com

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Egészséges édesség

Ki ne álmodna egy olyan nassolnivalóról, amely egészséges, gyógyító hatása van, finom is és még édességnek is nevezheti? Az édességek igen csábítóak tudnak lenni, az emberek pedig olykor-olykor el is csábulnak, és a kosarukba teszik vásárlás közben a nyalánkságokat.

Ellenségünk a szénhidrát?

A zsír után most új ellenséget választott a fitneszipar. Igen, megint az ételek egyik fő összetevőjét, a szénhidrátot tesszük felelőssé minden egészségügyi problémáért. Lássuk csak, hogy is van ez!