Menü

Egyszerű és egészséges

Az emberiség a káposztát már jóval időszámításunk előtt háziasította és elkezdte termeszteni. A növény története Dél-Európából indult és mára az egész világot meghódította.

A káposztaféléket rendkívül széles körben fogyasztják az egész világon. Elterjedése nem véletlen, hiszen a gyógyítástól a táplálkozásig nagyon sok téren hasznosították már az Ókortól kezdve. A rómaiak nagy gonddal bántak vele, rengeteg bajra jónak tartották. Ilyenek voltak a különböző bőrbetegségek, gyulladások, de még a másnaposság is.

A középkorban aztán még ismertebb lett a zöldség, különösen a fejes káposzta, amely a kereskedőknek hála a többi kontinensen is elterjedt. De nemcsak a kereskedelmi, hanem a hadihajók is sokat tettek a népszerűségért. A tengerészekre leselkedő, kóros C-vitaminhiány okozta skorbut a fedélzetre vitt savanyított káposztának köszönhetően szorult vissza. A tápláló, vitaminban gazdag növény ekkor már alapvető élelmiszernek számított.

A különböző káposztafajták Magyarországon is a középkortól kezdve kezdtek elterjedni. A fogyasztás és egyéb felhasználás mellett a termesztésnek is komoly kultúrája alakult ki, császárok, királyok, nemesek és más vezetők foglalkoztak és foglalkoznak ma is vele előszeretettel.

A káposzta a jó minőségű földet és a sok csapadékot kedveli, de a termesztéséhez nem kell különösebb szaktudás. Egyszerű és nagyszerű, egész évben a rendelkezésünkre áll, és számos formában elkészíthető, nyersen, főzés, vagy tartósítás segítségével. Nem csoda a receptkönyvek gyakori szereplője.

Fotó:
pixabay.com

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.

Mindennapi, egészséges kenyerünk

Sok rémhírt hallani, hogy színezik a teljes kiőrlésű kenyeret, kakaóval. Ha az ember nem olvassa el az összetevők listáját a kenyér csomagolásán, akkor könnyen lehet, hogy egy színezett fehér lisztes kenyeret emel le a polcról. Az egészség pedig, amúgy is drága…vagy talán mégsem az?