Menü

Ezt próbáld ki - birkózás

Aktuális sportágunk komoly átalakuláson ment keresztül az utóbbi időszakban, közben olimpiai jelenléte is veszélybe került. A birkózás az egyik legősibb mozgásforma, de a 21. század kihívásainak is meg kell felelnie a fennmaradáshoz.

A közvetlen veszély aztán elmúlt, eldőlt, hogy a birkózás – amely az 1900-as játékok kivételével az összes újkori olimpián ott volt - egyelőre az ötkarikás program része maradt. Persze ez nem jelenti azt, hogy el lehet ódázni a sportág megújítását, felfrissítését.

A birkózás egy olyan speciális küzdősport, amelyen tilos bármilyen ütés, vagy rúgás. Az ellenfelek különböző fogások használatával igyekeznek pontokat gyűjteni. Két fő formája van, a szabadfogású és a kötöttfogású birkózás. Előbbiben az egész test támadható, míg utóbbiban csak a derék feletti részek. Természetesen a versenyzők különböző súlycsoportokban küzdenek meg egymással.

A sport az utóbbi időben egy sor szabályváltozás ment át, legutóbb a szeptemberi budapesti világbajnokság előtt. A vb egyébként nagy siker volt, érződött, hogy a birkózásnak igenis van jövője. A változtatások célja egyébként az, hogy egy-egy meccsen minél több pont, látványos akció legyen, ezzel nyerve nézettséget, új rajongókat.

Érdekesség, hogy a birkózás a Közel-Kelettől kezdve Oroszországon és Kelet-Európán keresztül egészen az Egyesült Államokig kedvelt, népszerű sportág. Magyarországon is az, összességében azonban elmondható, hogy viszonylag kevesen űzik: hazánkban mindössze alig több mint háromezer igazolt versenyző akad. Emellett kevés a megfelelően felkészült szakember. Mindezek ellenére sikerek bőven akadnak, ahogyan tehetségek is.

A jövőben a jó olimpiai szereplés járulhat hozzá a legeredményesebben ahhoz, hogy minél több fiatal kipróbálja a sportágat. Egyébként a legtöbb nagyvárosban - elsősorban a lelkes egyesületeknek és vezetőinek - köszönhetően erre van lehetőség. Az ösztönös mozgásra épülő tradicionális sport egyelőre tovább él, ám a biztos jövő érdekében mindenképpen új finanszírozási alapokra kell helyezni működését.

Fotó:
pixabay.com

A helyes cipő kiválasztása, avagy mi alapján válasszunk?

Ha cipőt vásárolunk általában nem a praktikusságot, lábunk védelmét tartjuk szem előtt, hanem a színeket, stílust és a legújabb modelleket. Pedig számos bajunk is származhat belőle. Gondolok itt a láb-, gerinc-, derékfájásra, de, akár fejfájást is okozhat. Mégis, akkor mi alapján válasszunk cipőt?

A nők titkos barátja: a szín- és stílustanácsadó

Ki a szín-és stílustanácsadó? Mit csinál? Miben segíthet neked? Valóban szemmel látható a különbség? Mennyibe kerül a szolgáltatás, és mit tartalmaz? Ha eddig nem hallottál róla, most megtudhatod, hogy miért is érdemes felkeresni egy ilyen szakembert!

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!

Mit csináljunk a húsvéti maradékkal?

A húsvét a tavaszi pihenés, és a nagy főzések időszaka. De mit tegyünk, ha elméretezzük az ünnepi adagokat, és ott állunk kedden a rengeteg maradékkal, de már rá sem bírunk nézni? Íme, néhány ötlet, hogy új ételeket készíthessünk belőlük.

Segítség, allergiás vagyok! Az allergia kezelési lehetőségeiről

Az allergia kialakulásának tisztázása után, most tekintsük át, mit tehetünk ellene. 4 olyan megoldási módod mutatunk, amelyek részben, egymás mellett is alkalmazhatóak.