Menü

Ezt próbáld ki - birkózás

Aktuális sportágunk komoly átalakuláson ment keresztül az utóbbi időszakban, közben olimpiai jelenléte is veszélybe került. A birkózás az egyik legősibb mozgásforma, de a 21. század kihívásainak is meg kell felelnie a fennmaradáshoz.

A közvetlen veszély aztán elmúlt, eldőlt, hogy a birkózás – amely az 1900-as játékok kivételével az összes újkori olimpián ott volt - egyelőre az ötkarikás program része maradt. Persze ez nem jelenti azt, hogy el lehet ódázni a sportág megújítását, felfrissítését.

A birkózás egy olyan speciális küzdősport, amelyen tilos bármilyen ütés, vagy rúgás. Az ellenfelek különböző fogások használatával igyekeznek pontokat gyűjteni. Két fő formája van, a szabadfogású és a kötöttfogású birkózás. Előbbiben az egész test támadható, míg utóbbiban csak a derék feletti részek. Természetesen a versenyzők különböző súlycsoportokban küzdenek meg egymással.

A sport az utóbbi időben egy sor szabályváltozás ment át, legutóbb a szeptemberi budapesti világbajnokság előtt. A vb egyébként nagy siker volt, érződött, hogy a birkózásnak igenis van jövője. A változtatások célja egyébként az, hogy egy-egy meccsen minél több pont, látványos akció legyen, ezzel nyerve nézettséget, új rajongókat.

Érdekesség, hogy a birkózás a Közel-Kelettől kezdve Oroszországon és Kelet-Európán keresztül egészen az Egyesült Államokig kedvelt, népszerű sportág. Magyarországon is az, összességében azonban elmondható, hogy viszonylag kevesen űzik: hazánkban mindössze alig több mint háromezer igazolt versenyző akad. Emellett kevés a megfelelően felkészült szakember. Mindezek ellenére sikerek bőven akadnak, ahogyan tehetségek is.

A jövőben a jó olimpiai szereplés járulhat hozzá a legeredményesebben ahhoz, hogy minél több fiatal kipróbálja a sportágat. Egyébként a legtöbb nagyvárosban - elsősorban a lelkes egyesületeknek és vezetőinek - köszönhetően erre van lehetőség. Az ösztönös mozgásra épülő tradicionális sport egyelőre tovább él, ám a biztos jövő érdekében mindenképpen új finanszírozási alapokra kell helyezni működését.

Fotó:
pixabay.com

Ezt próbáld ki! - Sportágválasztó

Mai ajánlónk rendhagyó módon nem egy sportágról szól, hanem sokkal többről...

Ezt próbáld ki! - Fit-kid

A Fit-kid a fitnesz gyerek változata. A legkisebbek is űzhetik, szórakoztató, fejlesztő, egyben kemény sport.

Ezt próbáld ki! - Triatlon

A triatlon fiatal sport, ugyanakkor népszerű is. Nehéz, elsősorban olyanoknak ajánlott, akiknek mindegyik sportágban van múltjuk, azonban gyerekek is elkezdhetik.

Ezt próbáld ki! - görkorcsolya

Szinte alig akad olyan ember, aki ne görkorcsolyázott volna gyerekkorában, a felnőtteken mégis kicsit furcsának tűnik az eszköz. De csak elsőre.

Ezt próbáld ki! - sparrowbag

Hazánkban egyelőre nem túl ismert, viszont érdekes edzésforma a sparrowbag, amelyet homokkal töltött zsákokkal végezhetünk.