Menü

Ezt próbáld ki - birkózás

Aktuális sportágunk komoly átalakuláson ment keresztül az utóbbi időszakban, közben olimpiai jelenléte is veszélybe került. A birkózás az egyik legősibb mozgásforma, de a 21. század kihívásainak is meg kell felelnie a fennmaradáshoz.

A közvetlen veszély aztán elmúlt, eldőlt, hogy a birkózás – amely az 1900-as játékok kivételével az összes újkori olimpián ott volt - egyelőre az ötkarikás program része maradt. Persze ez nem jelenti azt, hogy el lehet ódázni a sportág megújítását, felfrissítését.

A birkózás egy olyan speciális küzdősport, amelyen tilos bármilyen ütés, vagy rúgás. Az ellenfelek különböző fogások használatával igyekeznek pontokat gyűjteni. Két fő formája van, a szabadfogású és a kötöttfogású birkózás. Előbbiben az egész test támadható, míg utóbbiban csak a derék feletti részek. Természetesen a versenyzők különböző súlycsoportokban küzdenek meg egymással.

A sport az utóbbi időben egy sor szabályváltozás ment át, legutóbb a szeptemberi budapesti világbajnokság előtt. A vb egyébként nagy siker volt, érződött, hogy a birkózásnak igenis van jövője. A változtatások célja egyébként az, hogy egy-egy meccsen minél több pont, látványos akció legyen, ezzel nyerve nézettséget, új rajongókat.

Érdekesség, hogy a birkózás a Közel-Kelettől kezdve Oroszországon és Kelet-Európán keresztül egészen az Egyesült Államokig kedvelt, népszerű sportág. Magyarországon is az, összességében azonban elmondható, hogy viszonylag kevesen űzik: hazánkban mindössze alig több mint háromezer igazolt versenyző akad. Emellett kevés a megfelelően felkészült szakember. Mindezek ellenére sikerek bőven akadnak, ahogyan tehetségek is.

A jövőben a jó olimpiai szereplés járulhat hozzá a legeredményesebben ahhoz, hogy minél több fiatal kipróbálja a sportágat. Egyébként a legtöbb nagyvárosban - elsősorban a lelkes egyesületeknek és vezetőinek - köszönhetően erre van lehetőség. Az ösztönös mozgásra épülő tradicionális sport egyelőre tovább él, ám a biztos jövő érdekében mindenképpen új finanszírozási alapokra kell helyezni működését.

Fotó:
pixabay.com

Néhány hiba, amit elkövetünk szépségápolásnál

Számtalan médiumban hallani-látni-olvasni arról, hogyan ápoljuk bőrünket, hajunkat, milyen kencéket, kozmetikumokat kenjünk magunkra, hogy sminkeljünk. De ritkán esik szó azokról a mindennapi szépségápolási szokásainkról, amelyek –valójában- káros hatással vannak ránk. Nézzünk néhány hibát, amit ilyenkor elkövethetünk.

Spórolás, okosan és egészségesen!

Azt hisszük, hogy spórolni rengeteg megszorítással jár, hogy a garasoskodás valami rossz és rettenetes dolog, ami mindenképpen sok feladással jár. Nem mondom, hogy nincs ára, de sokkal kisebb, mint gondolnánk. A megtakarításunk, pedig kárpótol! A pénztárcánk és a testünk is hálás lesz!

Trendforduló a sminktetoválásban

Az elmúlt öt évben többet fejlődött a sminktetoválás, mint az azt megelőző két évtizedben. A szakmai és technológiai innovációk új stílust teremtettek, melynek fókuszában a személyre szabottság áll. A változás elkezdődött, azonban a szakma megújulása még évekig eltart.

Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek

Első körben talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentrálóképességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel.

Te sem tudsz aludni?

Hullafáradtan ágynak esel. Csend, nyugalom, kényelem, gyerekeket is ágyba varázsoltad, végre pihenés! - gondolod. Már elszámoltál százig, ám valamiért mégis a plafont bámulod, nem tudsz aludni, ha mégis óránként felriadsz, folyton az időt nézed,másnap pedig alig bírsz kikelni az ágyból. Ismerős?