Menü

Ezt próbáld ki - birkózás

Aktuális sportágunk komoly átalakuláson ment keresztül az utóbbi időszakban, közben olimpiai jelenléte is veszélybe került. A birkózás az egyik legősibb mozgásforma, de a 21. század kihívásainak is meg kell felelnie a fennmaradáshoz.

A közvetlen veszély aztán elmúlt, eldőlt, hogy a birkózás – amely az 1900-as játékok kivételével az összes újkori olimpián ott volt - egyelőre az ötkarikás program része maradt. Persze ez nem jelenti azt, hogy el lehet ódázni a sportág megújítását, felfrissítését.

A birkózás egy olyan speciális küzdősport, amelyen tilos bármilyen ütés, vagy rúgás. Az ellenfelek különböző fogások használatával igyekeznek pontokat gyűjteni. Két fő formája van, a szabadfogású és a kötöttfogású birkózás. Előbbiben az egész test támadható, míg utóbbiban csak a derék feletti részek. Természetesen a versenyzők különböző súlycsoportokban küzdenek meg egymással.

A sport az utóbbi időben egy sor szabályváltozás ment át, legutóbb a szeptemberi budapesti világbajnokság előtt. A vb egyébként nagy siker volt, érződött, hogy a birkózásnak igenis van jövője. A változtatások célja egyébként az, hogy egy-egy meccsen minél több pont, látványos akció legyen, ezzel nyerve nézettséget, új rajongókat.

Érdekesség, hogy a birkózás a Közel-Kelettől kezdve Oroszországon és Kelet-Európán keresztül egészen az Egyesült Államokig kedvelt, népszerű sportág. Magyarországon is az, összességében azonban elmondható, hogy viszonylag kevesen űzik: hazánkban mindössze alig több mint háromezer igazolt versenyző akad. Emellett kevés a megfelelően felkészült szakember. Mindezek ellenére sikerek bőven akadnak, ahogyan tehetségek is.

A jövőben a jó olimpiai szereplés járulhat hozzá a legeredményesebben ahhoz, hogy minél több fiatal kipróbálja a sportágat. Egyébként a legtöbb nagyvárosban - elsősorban a lelkes egyesületeknek és vezetőinek - köszönhetően erre van lehetőség. Az ösztönös mozgásra épülő tradicionális sport egyelőre tovább él, ám a biztos jövő érdekében mindenképpen új finanszírozási alapokra kell helyezni működését.

Fotó:
pixabay.com

Szépségszalon - otthon

Az otthoni szépségápolás előnye, hogy olcsó, gyors, könnyű, kéznél van s még bevásárolni sem kell hozzá különleges alapanyagokat, hiszen a konyha és a hűtőszekrény tele van szépítő élelmiszerekkel. Mindenkinek jár egy kis kényeztetés! Cikkünkben néhány hasznos és egyszerű szépségtippet gyűjtöttünk össze.

Itt a lehetőség, hogy kipróbáljátok a Viadalt!

Szeptemberben az ország két pontján, Veszprémben, illetve Budapesten is lehetőségetek nyílik kipróbálni magatokat ebben az aktív stratégiai játékban, amely egyre több rajongót szerez magának.

Borsika Udvar: antik és valódi ennivaló egy helyen

Fogadjunk, hogy még nem ittál kávét vagy szörpöt hasonló környezetben! Ha Csongrád megyében élsz, vagy errefelé látogatsz, semmiképp se hagyd ki, hogy megnézed a Borsika Udvart, ahol egészséges és hiteles forrásból származó házi ételeket, valamint vidéki stílusú dolgokat vásárolhatsz. A hangulat varázslatos és egyedi...

Magyarország-szerte terjed a chi futás

Rohanó világunkban újabb és újabb edzésformákkal találkozhatunk, miközben mi csak sietünk tovább a mindennapokban, és talán ha olvasunk is az opciókról, nem szorítunk időt arra, hogy kipróbáljuk őket. Álljunk meg most egy percre, és vessünk egy pillantást a chi futásra!

Hard Dog Race: ez a futás nem csak kutyagolás volt

Szombaton rendezték meg újra a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kutyás akadályfutást, ahol a nyári forróságban kutyák és gazdik 6 kilométer hosszú, 16 nem is akármilyen akadályból álló pályát teljesítettek. Volt itt sárban úszás és cipekedés, hegymenet és lejtő... na meg feledhetetlen élmények, érmek és öröm a célban.