Menü

Veszélyes sorozatok

A sorozatfüggőség fő alapjellemvonásait majdnem mindenki megtapasztalja. Ha nem magán, páron, más családtagon, vagy ismerősön. A televíziónak nagyon nehéz ellenállni, de az igazi függőség ritka, emellett megelőzhető és kezelhető.

Kevés olyan ember van manapság, akinek ne lenne kedvenc sorozata, műsora, vagy televíziós csatornája. Akad, aki filmekhez, színészekhez, rendezőkhöz, témákhoz kötődik. A televíziós szórakoztatás a 21. században sem megy ki a divatból, erre jó példák a hazánkban csak néhány éve jelen lévő realityk, az úgynevezett valóságshowk. Az internet térhódítása szintén nem gyengíti a jelenséget, sőt még fel is turbózhatja azt, a különböző letöltő oldalak, fórumok, blogok újabb, nagyobb terepet biztosítanak a függőség kialakulására, vagy továbbmélyítésére.

Na de mi is az a sorozatfüggőség? Leegyszerűsítve, azokat az embereket nevezzük sorozatfüggőknek, akik átlag feletti, extrém módon kedvelik kedvenc műsorukat. Mint minden függőség, ez is ugyanúgy elszakít a valóságtól, elszigetel, csökkenti a realitás érzéket, és akár elvonási tüneteket is produkál. Ha a függő nem kapja meg megszokott „adagját”, kiszámíthatatlanná, idegesség, hisztérikussá válhat. A sorozat az első, azaz a függő könnyedén hátrébb sorol (értsd: elfelejt, elhanyagol) sokkal fontosabb dolgokat. Úgy, mint párkapcsolat, gyerek, munka.

Az okokat kutatva a szakértők több dolgot is feltártak. Azok a legveszélyeztetettebbek, akik nem találják helyüket az életben, nincs kialakult egyéniségük, identitásuk. A sorozatok összességében remek kibúvót jelentenek a pszichológiai problémákkal küzdőknek. Valóságnak hitt életet lehet bennük, általuk élni. Aztán akadnak olyanok, akik hobbi helyett, annak hiányában maradnak a tévé előtt, és olyanok is, akik annyira beleélik magukat a sztoriba, hogy elkezdenek kötődni szereplőkhöz és szituációkhoz.

Persze nem kell megijedni, attól, hogy valaki szereti a sorozatokat, még nem feltétlenül számít betegesnek. Ezen műsorok célja a szórakoztatás mellett az, hogy az embert minél többször, minél hosszabb időre lekössék, azaz a reakció valahol természetes. A fent említett árulkodó jelekre viszont érdemes odafigyelni, és olykor, akár környezetünkre is kiterjedően, vizsgálatot tartani.

Fotó:
ng.hu

Amikor már elviselhetetlen a kánikula

A kánikula sokunknak megkeseríti az életét, tudom, hogy a többség szereti a nyarat, viszont az ember nem lehet nonstop vízparton, bizony jól jönnek trükkök a mindennapi életben a forróság elviseléséhez.

Edzés a nyaralás alatt? Na ne...

A nyaralás elsősorban a pihenést jelenti, a hétköznapi mókuskerékből való kiszakadást, azonban létezik a vakációnak nagyon sok fajtája, akár aktív, akár passzív kikapcsolódást keresünk. Akik ekkor sem szeretnének ellustulni, vagy kiesni a formájukból, nekik szánjuk elsősorban ezeket a sorokat.

Egyre gyakoribb probléma a PCOS

Manapság egyre több nőt érint a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, azonban kezelhető, ha időben észrevesszük. Ehhez ad segítséget ez a cikk.

Ellenségünk a szénhidrát?

A zsír után most új ellenséget választott a fitneszipar. Igen, megint az ételek egyik fő összetevőjét, a szénhidrátot tesszük felelőssé minden egészségügyi problémáért. Lássuk csak, hogy is van ez!

A zene hatása egészségünkre

Az, hogy a zene megmozgat, felüdít, szórakoztat, és jobb kedvre derít, nem mai találmány. Évezredek óta szeretnek az emberek zenére mulatni, de nemcsak ez az oka annak, hogy annyian szeretik. Az ember testi és lelki egészségéhez is rengeteg köze van.