Menü

A nátha ősi gyógymódja

A nátha, az influenza és az egyéb légzőszervi betegségek egyik legjobb gyógymódja a gőzölés, vagy másképpen inhalálás.

A nátha, a megfázás, a köhögés, vagy egyéb légzőszervi betegségek első tüneteinél sokan még nem fordulnak orvoshoz, csak akkor, amikor már nagyobb a baj. Azonban ahelyett, hogy megvárnánk, míg teljesen levesz a lábunkról a betegség, igyekezzünk otthoni gyógymódokkal elejét venni a levertséggel, végtag fájdalommal, állandó orrfolyással, vagy orrdugulással, torokfájással, arc- és homlok fájással, fülzúgással és fülfájással, köhögéssel járó nyavalyáknak.

Az egyik ilyen kiváló gyógymód az inhalálás. Ehhez nem kell mást tennünk, mint hogy egy nagyobb edényben felforralunk egy-másfél liternyi vizet. Ezután a lobogó vízbe különböző gyógynövényeket teszünk. Lezárjuk a gázt, lefedjük az edényt és hagyjuk állni egy-két percig.

A következő lépés, hogy egy biztonságos helyen, ahol nem tudjuk leforrázni magunkat (erre legjobb az étkező asztal), a gőzölgő forrázat fölé hajolunk, majd fejünkre egy vastag törölközőt teszünk. Készüljünk fel, hogy a forró gőzben eleinte nem sok időt tudunk tölteni, ám ahogy hűl a víz, úgy lesz egyre kellemesebb a párás, meleg, illatos levegőt beszippantani.

Nagyjából 15-20 percig tudjuk élvezni a gőzölést, ezután már kihűl a víz és nem érdemes folytatni.

Fontos, hogy miután megtörölköztünk és alaposan kifújtuk az orrunkat, tegyünk egy vékony sapkát a fejünkre és lazítsunk néhány percet.

Az inhalálást sokan kamillával végzik. Gyakorlatilag a kamilla mindenféle száj, arc, homlok és torokgyulladás esetén kiváló szer lehet, tisztítja a nyálkahártyát és nyákoldó, gyulladáscsökkentő is egyben.

Tehetünk még a vízbe egy-két evőkanál szárított kakukkfüvet, amely ugyancsak nyákoldó, köhögés csillapító hatású. Hatásos lehet még a zsálya, amely antibakteriális, gyulladáscsökkentő, s szintén 1-2 evőkanálnyi kell belőle.

Használhatunk tengeri sót is, két evőkanálnyit. Irtózatosan jól tisztítja a nyálkahártyákat, az eldugult orr új életre kel a segítségével. Ha hagymát főzünk a vízbe, egy-két fejet, az fertőtlenít. Illóolajat is csepegtethetünk a vízbe, az eukaliptusz, a teafa, a menta, a fenyőtű, a zsálya, a levendula egyaránt remek hatással van a szervezetünkre ilyenkor.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.