Menü

Természetben űzhető sportágaink – kirándulás és túrázás

Igaz a vénasszonyok nyara majdhogynem elmaradt, de azért az ősz is tartogat számunkra természeti szépségeket. Ráadásul nemsokára itt az őszi szünet, úgyhogy eljön az ideje a túrázásnak. De mielőtt elindulnánk, nem árt néhány ismeret és jó tanács.

A sportok közül az egyik legnépszerűbb és mindenki számára elérhető kellemes időtöltés a kirándulás és a túrázás. A friss levegőn eltöltött idő hatására a légzési és anyagcsere folyamataink fokozódnak és javul szervezetünk hőszabályozása. A közben testünket érő napfény hatására pedig D-vitamin képződik, mely szintén segíti az anyagcserét, szerepet játszik a vérképzésben, s bőrünket is szebbé varázsolja. Egy kirándulás nem igényel komolyabb előképzettséget, hiszen csak az úti célt, és az odajutást kell megtervezni, s még néhány apróság és indulhatunk is. A túrázás már a természetjárás egy komolyabb változata, melyet alapos tervezés előz meg. Mivel egy túrának konkrét célja van, már kihívást is jelent, vagyis olyan teljesítménynek számít, amelyhez fizikai felkészültség is szükségeltetik.

A túrázás lehet egynapos túra, ahol a képzettségtől függően 5-30 kilométert is megtehetünk egy nap alatt. Lehet többnapos túra haladással, ahol mindig új szálláshelyről folytatódik az útvonal, és lehet csillagtúra is, amikor egy bázisról több irányba is indulnak naponta a résztvevők. A legnagyobb kihívás pedig a teljesítménytúra, ahol mindig egy nagyobb kihívással kell szembenézni. Mindegyikben az a közös, hogy a legnagyobb motivációt a természet szeretete nyújtja.

Minden esetben az indulás előtt meg kell határoznunk a túra célját, az indulási és menetidőt és a túra várható végét. Általában a haladásnál, amelyen a túravezető vezetésével, körülbelül 4 km/órát lehet tervezni a terepviszonyok figyelembevételével, és óránként érdemes beiktatni 5-10 perces pihenőket is. Menet közben egyenletes tempóban haladjunk, s vegyük észre a természet szépségeit. Legyen nálunk az időnek megfelelő réteges ruházat, elegendő élelem, zsebkés és esőkabát. Elengedhetetlen a kényelmes és vízhatlan túracipő, s esetleg csere zokni, ha szükség van rá. Miközben a természetben barangolunk, vigyázzunk annak értékeire is! Ne tépkedjük a leveleket és ne tördeljük az ágakat, ne szemeteljünk, s egyáltalán ne zavarjuk az útvonal élővilágát! Figyeljünk közben társaikra is! Keskeny ösvényen vigyázzunk a visszacsapódó ágakra, segítsük a másikat a szintkülönbségek legyőzésében, meredek, kapaszkodólánccal felszerelt terepek szakaszait csak egyesével használjuk. Vihar villámlás esetén kerüljük el a kiemelkedéseket és az egyedülálló fákat, ha nincs jobb megoldás, kuporodjunk a földre.

Természetesen az eddig felsoroltak mellett jó, ha nem hagyjuk otthon a legfontosabbakat, úgy, mint igazolvány, pénztárca, WC-papír és zsebkendő, sebtapasz és fájdalomcsillapító, valamint turistatérkép. Ha több napra megyünk, akkor nem árt bepakolni a tisztálkodó szereket és egy váltás ruhát is. S ha kell, akkor éjszakára takaró vagy hálózsák, zseblámpa, valamint gyufa vagy öngyújtó.

Ha mindez megvan, akkor már csak a térkép használatát kell megismernünk, amihez legfontosabb a térkép tájolása, illetve pillanatnyi helyzetünknek a meghatározása.  Ha eltévedtünk ne essünk pánikba, kérjünk segítséget bátran más természetjáróktól, ha ez nem lehetséges, akkor hegyvidéken a vízfolyások útját kövessük, sík terepen pedig bármely irányba elindulva Magyarországon legkevesebb négy óra alatt lakott területhez érkezünk…

Ha betartjuk ezeket az aprónak tűnő, de fontos dolgokat, a természetet járva garantáltan üdítő élményben lesz részünk.

Kellemes kikapcsolódást mindenkinek!

Fotó:
pixabay.com

Hagyd abba a kényszerevést!

A kényszer okozta étkezést egyfajta pótcselekvésnek nevezhetjük, hiszen ez a tevékenység mindig kompenzálni próbál valamit, általában lelki problémát. A kényszerevés gátat szab a diétának, fogyókúrának, nem is kérdés: mielőbb le kell szokni róla. De hogyan?

Nyújtás tökéletesítésének módszerei

Mint tudjuk a sport elengedhetetlen része a bemelegítés és a nyújtás. Sokan az idő hiányára való tekintettel elhanyagolják ezeket és egyből a futópadra ugranak. Viszont, hogyha jól végiggondoljuk, például a munkából hazaérve is általában leülünk egy percre és megállunk egy picit, ami segít abban, hogy ráhangolódjunk az elkövetkezendő feladatra. Testünk hálás lesz nekünk, hogyha időt szánunk rá. Ezért a továbbiakban bővebb információkat kaphatsz arról, hogyan tudhatod az edzésed végén az i-re a pontot tenni.

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Mesterséges édesítőszerek – inkább ne!

A legújabb kutatások szerint a sokak által előnyben részesített mesterséges édesítőszerek mégsem annyira kedvezőek. Az emésztő szervrendszerünk mikroorganizmusai ugyanis nem tolerálják ezeket az anyagokat. Új kutatási eredmények következnek.

A sikeres életmódváltás három fő szabálya

Amikor diétáról írunk, nem két hónapos fogyókúráról beszélünk. Életmódváltásról van szó, ami élethosszig tart. Hogy mindez sikeres legyen és hosszú távú, ehhez fejben is rendet kell tenni, s megfogadni három fő szabályt!