Menü

Új célzott kezelési lehetőség az EGFR mutációt hordozó tüdőrákos betegek számára

A monoterápiában adható készítmény késlelteti a daganat progresszióját és javítja a betegséggel összefüggő tüneteket a hagyományos kemoterápiához képest. Az új terápiát az EGFR mutációt hordozó nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek kezelésére törzskönyvezték a napokban az Európai Unióban, így Magyarországos is.

Sokan nem tudják, hogy a tüdőrák valójában egy gyűjtőfogalom, amely nem egyetlen betegséget foglal magában. A betegség különböző altípusai egyes receptorok elváltozásai, vagy túlzott expressziója alapján különböztethetőek meg. Az egyik ilyen tüdőrák típus az EGFR mutációt hordozó daganat, amely a magyar tüdőrákos betegek mintegy 10-15%-át érinti. Ezen betegek számára jelent új reményt a most törzskönyvezett készítmény.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az új terápia jelentősen késlelteti a daganat progresszióját, továbbá javítja a betegek tüneteit – például légszomj, köhögés és mellkasi fájdalom – és életminőségét. A terápia alkalmazhatóságának meghatározásában kiemelkedő fontosságú a daganat EGFR mutációjának korai vizsgálata, amely jelentősen befolyásolhatja a további kezeléssel kapcsolatos döntéseket, és fontos információkat nyújthat a megfelelő személyre szabott terápia összeállításához.

A készítmény egyedülálló mechanizmusának kulcsa, hogy hatékonyan gátolja az EGFR-t és az ErbB receptorcsalád azon tagjait, amelyek felelősek a jelentős halálozással járó rákos daganatok növekedéséért és szétterjedéséért. A III. fázisú törzskönyvezési klinikai vizsgálat adatai bebizonyították, hogy az új terápiát elsővonalbeli kezelésként kapó betegek majdnem egy évig éltek a daganatuk további növekedése nélkül, a hagyományos daganatellenes terápiában részesített betegek alig több mint fél évével szemben. Az új kezelés okozta mellékhatások a betegek nagy része által tolerálhatóak voltak, s csak 8% volt azon betegek aránya, akik a gyógyszerrel összefüggő nemkívánatos esemény miatt abbahagyták a kezelést.

A tüdőrák a rosszindulatú daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb típusa, amely 1,6 millió új megbetegedést jelent évente világszerte. Több ember hal meg tüdőrákban, mint vastagbél-, emlő-, és prosztatarákban együttvéve. A tüdőrák egyedül évente majdnem 270.000 halálesetért felelős Európában. Magyarország világelső a tüdőrákos megbetegedések tekintetében.

Forrás:
Well PR Ügynökség

Fotó:
pixabay.com

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Az ételfüggőség kialakulásának rejtett okai

Ételfüggőség kínoz? Szinte nincs olyan nap, hogy ne kívánj meg egy kis csokit, egy kis sós rágcsálnivalót? Lehet, hogy teljesen mást kíván a szervezeted!

Szervezetünk összetartó ereje a kollagén

A kollagén szervezetünk legfontosabb fehérjéje. Egy rostos kötőszövet, amely megtalálható a csontjainkban, izmainkban, bőrünkben, szemünkben, hajunkban és még a körmünkben is

A délutáni alvás hatásai

A biológiai óránknak köszönhetően délután három és öt óra között napközbeni álmosságot, fáradtságot érzünk. Az igazság azonban az, hogy minél fáradtabb akkor, amikor végül este lefekszik, annál mélyebben fog tudni aludni.

Aranyszabályok vesénk védelméhez

A vesebetegségek az életminőséget nagyban befolyásoló „csöndes gyilkosok”. Mégis számos dolgot tehetünk, hogy a vesebetegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük!