Menü

A jó emésztés titka- Ahogy a füvesemberek is tanácsolják

Az emésztésben résztvevő szervek „karbantartása” sok kellemetlen panasztól kímélhet meg minket. A gyógyteák segítségünkre lehetnek a megelőzésben, a nagyobb bajok kezelésében, vagy egyszerűen az emésztés megtámogatásában is.

Tipikus hiba az étkezés során, ha gyorsan eszünk és kevésbé rágjuk meg a falatokat. Ilyenkor ugyanis gátoljuk az előemésztést, ráadásul nagyobb étel mennyiséget fogyasztunk. Ha erre tudatosabban figyelünk, akkor egyrészről tehermentesítjük gyomrunkat, másrészről pedig az elhízás ellen is teszünk. A következő emésztéssel kapcsolatos probléma, hogy a stressz és idegesség gyakran gyomorpanaszokban köszön vissza. A gyomorideg gyomorhuruthoz, végső soron pedig savtúltengéshez (refluxhoz) vezethet.

De lássuk, hogy ezekre a problémákra milyen segítséget találhatunk a gyógyteák tárházából! A menta illetve a citromfű nyugtató hatású, segít a gyomorideg megelőzésében. Időnként ajánlatos fehérakácvirágot inni, ami szabályozza a gyomorsavtermelést, reflux kezelésére is alkalmas. Az aranyvesszőfű az epére, a májra és a vesére egyaránt jó hatással van. A mezei katáng is jótékony hatással van az előzőekben említett szervek (epe, máj) működésére, ráadásul székrekedés estén is bevethető. Ha ez a probléma fennáll, akkor a mezei katángból készült tea fogyasztása, naponta a reggeli órákban ajánlott.  

A gyógyteák fogyasztása megelőzés szempontjából fiatalkorban havonta egyszer- kétszer ajánlott, később (időskorban) pedig akár heti rendszerességgel is. Amikor pedig már fennáll a panasz, akkor naponta érdemes a megfelelő gyógyteából egy csészével elfogyasztani.

Néhány dologra oda kell figyelni az említett gyógyteák fogyasztásakor. Az orbáncfűből készült teát például nem ihatják azok, akik vérhígítót szednek. Ez a tilalom vonatkozik azokra is, akiknek epeköve van, mivel az orbáncfű beindíthatja a köveket, amik elakadva nagy valószínűséggel komoly gondokat okozhatnak. Ezt a gyógyteát nem szabad egyszerre fogyasztani szívgyógyszerrel, mivel lelassítja a hatóanyag felszívódását, (minimum két óra teljen el közöttük). Egyébként a gyógyteák fogyasztása általában étkezések előtt ajánlott, persze vannak kivételek, például az orbáncfüvet és a citromfüvet inkább az esti órákban érdemes „bevetni” nyugtató hatásuk miatt.

A gyógyteák elkészítésére számos útmutatást kaphatunk (akár a teafüvek csomagolásáról is). A hozzáértők azonban főként a következő elkészítési módot ajánlják. Egy csészébe körülbelül egy fél evőkanálnyi teafüvet tegyünk, ezt öntsük le forrásból levett vízzel (2,5 dl vízzel), hagyjuk állni fedő alatt tíz percig, majd szűrjük le. 

Fotó:
pixabay.com

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!