Menü

Ezt próbáld ki! – jégkorong

Az elsősorban Észak-Amerikában, és Európában, valamint Oroszországban népszerű sportág hazánkat is rég meghódította már, s ami még fontosabb: a fiatalok számára is egyre több lehetőség adódik a kipróbálására.

A 19. század közepén, Kanadában kialakuló jégkorong már a 20. század elején „begyűrűzött” Magyarországra, 1928-ban olimpiai résztvevők voltunk, 1937-ben pedig elindult a honi liga. A sportág kedvelt volt a szocializmus időszakában is, ám igazán széles körben a 21. század első évtizedében lett népszerű. Ehhez kellett egy tehetséges generáció és egy felkészült szakembergárda. A válogatott 2008-ban Japánban a divízió-1-es vb-t megnyerve kivívta a jogot az A-csoportos szereplésre, ami hatalmas bravúrnak számított. A nemzeti csapat igazi hoki őrületet zúdított az országra, miközben a klubok is egyre jobbak lettek. A székesfehérváriak például már évek óta az osztrák jégkorongligában szerepelnek.

Mindez jelentős infrastruktúra-fejlesztéssel párosult, és az a szerencsés tényezővel, hogy egyre több gyerek választja sportágának a jégkorongot. A hoki a szülők tetszését is megnyerte, hiszen a fiatalok a legtöbb utánpótlás-nevelő bázison kiváló körülmények (jó pályák, tiszta öltözők, befogadó közeg) között sportolhatnak. A jégkorong hátránya, hogy a felszerelés viszonylag drága, ugyanakkor a jeges sport számos előnyt tud felmutatni.

Minden a korcsolyázással kezdődik, amikor a gyerekek ezt megfelelően elsajátítják, jöhet az ütő és a pakk. A hoki egy nagyon dinamikus, jó állóképességet és koordinációt igénylős sport. Hatalmas előnye, hogy sok játéklehetőséget biztosít, azaz senkinek sem kell a pálya mellől, tétlenül figyelnie a többieket. A kicsik (4-5 éves korban lehet kezdeni) viszonylag korán belevágnak a versenyszerű hokizásba. A 12 év alattiak tornarendszerű bajnokságokban szerepelnek, az idősebbek már normál pontvadászatokban mérik össze tudásukat.

Mint említettük, az infrastruktúra fejlődött, de fedett jégpálya még messze nincs elég, ami egyfelől nagyon is pozitív: sokan igénylik a használatát.

Magyarország-szerte terjed a chi futás

Rohanó világunkban újabb és újabb edzésformákkal találkozhatunk, miközben mi csak sietünk tovább a mindennapokban, és talán ha olvasunk is az opciókról, nem szorítunk időt arra, hogy kipróbáljuk őket. Álljunk meg most egy percre, és vessünk egy pillantást a chi futásra!

Hard Dog Race: ez a futás nem csak kutyagolás volt

Szombaton rendezték meg újra a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kutyás akadályfutást, ahol a nyári forróságban kutyák és gazdik 6 kilométer hosszú, 16 nem is akármilyen akadályból álló pályát teljesítettek. Volt itt sárban úszás és cipekedés, hegymenet és lejtő... na meg feledhetetlen élmények, érmek és öröm a célban.

Ezt próbáld ki! - Sportágválasztó

Mai ajánlónk rendhagyó módon nem egy sportágról szól, hanem sokkal többről...

Ezt próbáld ki! - Fit-kid

A Fit-kid a fitnesz gyerek változata. A legkisebbek is űzhetik, szórakoztató, fejlesztő, egyben kemény sport.

Ezt próbáld ki! - Triatlon

A triatlon fiatal sport, ugyanakkor népszerű is. Nehéz, elsősorban olyanoknak ajánlott, akiknek mindegyik sportágban van múltjuk, azonban gyerekek is elkezdhetik.