Menü

Ezt próbáld ki! – jégkorong

Az elsősorban Észak-Amerikában, és Európában, valamint Oroszországban népszerű sportág hazánkat is rég meghódította már, s ami még fontosabb: a fiatalok számára is egyre több lehetőség adódik a kipróbálására.

A 19. század közepén, Kanadában kialakuló jégkorong már a 20. század elején „begyűrűzött” Magyarországra, 1928-ban olimpiai résztvevők voltunk, 1937-ben pedig elindult a honi liga. A sportág kedvelt volt a szocializmus időszakában is, ám igazán széles körben a 21. század első évtizedében lett népszerű. Ehhez kellett egy tehetséges generáció és egy felkészült szakembergárda. A válogatott 2008-ban Japánban a divízió-1-es vb-t megnyerve kivívta a jogot az A-csoportos szereplésre, ami hatalmas bravúrnak számított. A nemzeti csapat igazi hoki őrületet zúdított az országra, miközben a klubok is egyre jobbak lettek. A székesfehérváriak például már évek óta az osztrák jégkorongligában szerepelnek.

Mindez jelentős infrastruktúra-fejlesztéssel párosult, és az a szerencsés tényezővel, hogy egyre több gyerek választja sportágának a jégkorongot. A hoki a szülők tetszését is megnyerte, hiszen a fiatalok a legtöbb utánpótlás-nevelő bázison kiváló körülmények (jó pályák, tiszta öltözők, befogadó közeg) között sportolhatnak. A jégkorong hátránya, hogy a felszerelés viszonylag drága, ugyanakkor a jeges sport számos előnyt tud felmutatni.

Minden a korcsolyázással kezdődik, amikor a gyerekek ezt megfelelően elsajátítják, jöhet az ütő és a pakk. A hoki egy nagyon dinamikus, jó állóképességet és koordinációt igénylős sport. Hatalmas előnye, hogy sok játéklehetőséget biztosít, azaz senkinek sem kell a pálya mellől, tétlenül figyelnie a többieket. A kicsik (4-5 éves korban lehet kezdeni) viszonylag korán belevágnak a versenyszerű hokizásba. A 12 év alattiak tornarendszerű bajnokságokban szerepelnek, az idősebbek már normál pontvadászatokban mérik össze tudásukat.

Mint említettük, az infrastruktúra fejlődött, de fedett jégpálya még messze nincs elég, ami egyfelől nagyon is pozitív: sokan igénylik a használatát.

Ezt próbáld ki! - Sportágválasztó

Mai ajánlónk rendhagyó módon nem egy sportágról szól, hanem sokkal többről...

Ezt próbáld ki! - Fit-kid

A Fit-kid a fitnesz gyerek változata. A legkisebbek is űzhetik, szórakoztató, fejlesztő, egyben kemény sport.

Ezt próbáld ki! - Triatlon

A triatlon fiatal sport, ugyanakkor népszerű is. Nehéz, elsősorban olyanoknak ajánlott, akiknek mindegyik sportágban van múltjuk, azonban gyerekek is elkezdhetik.

Ezt próbáld ki! - görkorcsolya

Szinte alig akad olyan ember, aki ne görkorcsolyázott volna gyerekkorában, a felnőtteken mégis kicsit furcsának tűnik az eszköz. De csak elsőre.

Ezt próbáld ki! - sparrowbag

Hazánkban egyelőre nem túl ismert, viszont érdekes edzésforma a sparrowbag, amelyet homokkal töltött zsákokkal végezhetünk.