Menü

Kapszulával, vagy anélkül?

Ki gondolná, hogy a kávépiac egyik leggyorsabban növő és így az egyik legnagyobb üzletet jelentő része ma a kapszulás kávék területe. Vajon jobb is, mint a hagyományos? És ha igen, megéri a fogyasztása?

Szinte mindenki ismeri a csillogó-villogó, ultramodern gépek, és a hozzájuk kapható kapszulás kávék széles választékát. Nem csoda, hiszen az utóbbi években a hollywoodi sztárokat sem nélkülöző, méregdrága reklámhadjárat vezette be e termékeket. A reklám nem volt véletlen, hiszen kiderült, a kapszulás kávénak igen komoly piaca van.

Érdekesség, hogy a kapszulás kávét nem néhány, hanem több mint 30 éve találták ki. Hamarosan elkészültek hozzájuk az elkészítéséhez szükséges kávégépek, és (jóval később) beindult az üzlet is. Ma már az anyacég mellett/mögött számos gyártó és forgalmazó igyekszik szeletet hasítani magának a tortából.

Az első, amit össze tudunk hasonlítani a kávézási formák területén, az az ár. Az eredmény mindjárt szembetűnő, ugyanis a kapszulás fajta jóval drágább, mint a hagyományos elkészítés. Ha gépeket nézzük, fordított a dolog, egy profi kávéfőző komoly kiadás (kb. 100 000 forint), míg kapszulás testvérét fele, vagy negyed ennyiért is megkaphatjuk. Szokástól függ, de összességében a kapszulás fogyasztás a drágább.

A másik dolog a minőség. A kapszulás marketingje a tisztaság, a gyorsaság, az egyszerűség és az elegancia mellett azt tűzte a zászlajára, hogy a kávét úgy csomagolják, hogy a lehető legjobban megőrizze zamatát. A szakértők jelentős része ugyanakkor egybehangzóan állítja, hogy az igazi kávé csak a frissen őrült (és persze egy csomó más kritériumnak megfelelő) alapanyagból készült fajta. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy számos egyéb főzési technika (például a filteres) létezik, és ezek közül sok nem feltétlenül üt meg magas minőségi szintet.

Az igazi választ persze majd az idő fogja megadni, néhány év, vagy évtized alatt eldől, hogy a kapszulás kávé csak múló fellángolás, vagy a kávéipar igazi forradalma.

Fotó:
pixabay.com

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.

Mindennapi, egészséges kenyerünk

Sok rémhírt hallani, hogy színezik a teljes kiőrlésű kenyeret, kakaóval. Ha az ember nem olvassa el az összetevők listáját a kenyér csomagolásán, akkor könnyen lehet, hogy egy színezett fehér lisztes kenyeret emel le a polcról. Az egészség pedig, amúgy is drága…vagy talán mégsem az?