Menü

Mellrákról másképpen

Kylie Minogue, Anastacia, Cynthia Nixon, Bálint Antónia. Vajon mi a közös bennük? A felsorolt hírességek (mint sok- sok nő a világon) szembenéztek a mellrákkal, és ma már a túlélők táborába tartoznak, reményt adva ezzel sokak számára.

A mellrák kampányok világszerte rendkívül jól szervezettek és üzeneteik nagyon jól ismertek. Mégis a statisztikák jelzik, hogy ez is egy olyan téma, amely kapcsán nem dőlhetünk hátra nyugodtan, mondván, hogy már eleget beszéltünk róla. A mellrák ugyanis még mindig a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, minden 7. nő érintett, és minden 47. nő bele is hal ebbe a betegségbe. Ezek bizony elképesztő adatok!

A rákos sejt nem más, mint egy „selejt”, rosszul szervezett, gyenge sejt. Ezek a sejtek vagy eleve, vagy valamilyen külső behatás (vegyszerek, káros anyagok) miatt rossz információt hordoznak. Az ilyen sejteket egyébként normális esetben az ép, erős immunrendszer felismeri, elkülöníti, elpusztítja. De ha valami miatt akadályozott a szervezet természetes védőrendszere, akkor ezek a sejtek osztódásnak indulnak, növekednek és a környező szövetek károsodását okozzák. Nem részletezve a pontos biológiai folyamatot, érdemes elgondolkozni egy picit azon, hogy mint minden más probléma, betegség kapcsán ez esetben is megbúvik a háttérben az immunrendszer szerepe, állapota.

A sajtó nem is olyan rég Angelina Jolie meglepő és radikális rákmegelőzési akciójától volt hangos. A híres színésznő ugyanis miután egy genetikai vizsgálat kimutatta nála a mellrák 80 százalék fölötti rizikó faktorát, úgy döntött megelőzésképpen eltávolítatja melleit. A műtétek során először eltávolították a még ép, de veszélyesnek minősülő szöveteket, majd mellimplantátumokkal pótolták az emlőket. Az eset sok szempontból értéklehető. Egyrészt felhívja erre a nagyon gyakori betegségre a figyelmet, hangsúlyozza a megelőzést, és azt példázza, hogy a mellrák már nem feltétlenül egyenlő a nőiség elvesztésével. A mai világban nap, mint nap sok- sok nő veti alá magát mellműtétnek kizárólag esztétikai célzattal, akkor pláne, hogy nem kellene tabuként kezelni, amikor valaki betegségből kifolyólag veszti el mellét és ennek a korrekciójára kerül sor.

A megelőzéssel kapcsolatban persze rendkívül vitatott Angelina esete. A szakemberek ezt a radikális irányt egyáltalán nem javasolják. Ugyanakkor maga a megelőzés nagyon fontos, és sokat tehetünk érte. Egyrészt rendszeres önvizsgálat és szűrővizsgálat növeli az esélyét annak, hogy a betegség korai stádiumban felismerhető, és ebben az esetben nagy valószínűséggel gyógyítható is.

Másrészről pedig a megelőzésben bizony az egészséges életmódnak is nagy szerepe lehet. Az újabb irányzatok az immunrendszer túlterhelését is okozó tényezőként azonosítják a betegség kialakulásában. Röviden idetartozik: a helytelen táplálkozás, környezet szennyezettsége, tartós stressz és a pihenés, valamint a rendszeres mozgás hiánya.

Ha elfogadjuk azt a nézetet, mely szerint a rák tulajdonképpen az egész szervezet betegsége, a daganat csak tünet, akkor az előzőekben felsorolt tényezőkre is szentelünk figyelmet. A daganatos sejtek elpusztítása ugyanis nem fedi le a gyógyítás, és a gyógyulás teljes folyamatát.

Fotó:
sxc.hu

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.