Menü

Egészségi állapotunkról is árulkodik hajunk

Hajunk állapota nemcsak esztétikai szempontból fontos, kevesen tudják csak, hogy szervezetünk belső folyamatairól is árulkodik.

Mielőtt részletesebben foglalkoznánk a hajvizsgálat lehetőségeivel, érdemes röviden kitérni a szervezetben zajló meghatározó folyamatokra. Szervezetünk egészségét leegyszerűsítve alapvetően két folyamat egyensúlya határozza meg. Az egyik folyamat során szervezetünk energiát állít elő az elfogyasztott ételekből, és italokból származó ásványi anyagokból. Ez az energia szükséges egyrészt a szervek és a sejtek működéséhez, másrészt pedig ahhoz a (második) folyamathoz, mely során a szervezet építkezik és raktároz.

A lényeg, hogy a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez fontos egyrészt az ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő mennyisége, illetve egymáshoz való arányai is meghatározó erővel bírnak.

Egy vérvizsgálat során elvileg képet kaphatunk szervezetünk belső állapotáról. Ezek a tesztek azonban bizonyos esetekben nem teljes képet mutatnak, mivel sokszor csak mennyiségi információkról tájékoztatnak, az elemek kölcsönös arányairól nem.

A haj állapota azonban informatív lehet azzal kapcsolatban is, hogy milyen a szervezetünkben lévő ásványi anyagok és nyomelemek mérlege. A haj vizsgálata árulkodhat a szervezetben végbemenő alapvető folyamatok milyenségéről. Vagyis például arról, hogy milyen az anyagcsere, és milyen a különböző elemek (például: kálcium, magnézium, cink, réz, foszfor) szintje és kölcsönös aránya.

Egy értő szakember tehát hajvizsgálat segítségével fel tudja mérni szervezetünk általános állapotát, akár még egészségügyi problémák is diagnosztizálhatóak ezzel a módszerrel. És ami még szintén fontos, hogy mindezek alapján személyre szabott étrend állítható fel, és konkrétan azonosíthatóak azok az elemek, melyek aránya vagy mennyisége nem kielégítő a szervezetben.

Fotó:
pixabay.com

Az autofágia fiatalító hatása

Az autofágia egy sejtszinten történő, természetes regenerációs folyamat, melynek hatására csökken bizonyos betegségek kialakulásának az esélye, ezen kívül az életet is meghosszabbítja.

Milyen fehérjét egyek, ha nem eszem húst?

Szerencsére nem vagyunk egyformák. Van, aki húst hússal eszik, s fogja a fejét a vegetáriánusok, esetleg vegánok elvein. A növényi étrend követői pedig zöldséget, gyümölcsöket, gabonákat, magvakat esznek. Az azonban biztosan közös bennük, hogy fehérjére mindenkinek szüksége van.

Glutén hatása a pajzsmirigyre

Tudósok úgy gondolják, hogy amikor egy lisztérzékeny elfogyasztja a gluténnak nevezett búzafehérjét, amely ma már sok feldolgozott élelmiszerben megtalálható, az illető bélrendszere nem tudja azt rendesen feldolgozni.

Szervezetünk kálium forrásai

A kálium a szervezetünk számára egyik legfontosabb mikrotápanyag. Ez a 10 alapanyag segít abban, hogy sose szenvedj hiányt belőle!

Most már buktuk a nyári formát

A nyári alak télen készül, mégis vannak azonban, akik az utolsó mentsvárként még belefognak egy-két nullkalóriás rettenetbe, nulla szénhidrátos őrületbe, vagy víznapokba. Gyors megoldásnak tűnik, azonban csak újabb melléfogások a sok sikertelen próbálkozás listáján.