Menü

Egészségi állapotunkról is árulkodik hajunk

Hajunk állapota nemcsak esztétikai szempontból fontos, kevesen tudják csak, hogy szervezetünk belső folyamatairól is árulkodik.

Mielőtt részletesebben foglalkoznánk a hajvizsgálat lehetőségeivel, érdemes röviden kitérni a szervezetben zajló meghatározó folyamatokra. Szervezetünk egészségét leegyszerűsítve alapvetően két folyamat egyensúlya határozza meg. Az egyik folyamat során szervezetünk energiát állít elő az elfogyasztott ételekből, és italokból származó ásványi anyagokból. Ez az energia szükséges egyrészt a szervek és a sejtek működéséhez, másrészt pedig ahhoz a (második) folyamathoz, mely során a szervezet építkezik és raktároz.

A lényeg, hogy a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez fontos egyrészt az ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő mennyisége, illetve egymáshoz való arányai is meghatározó erővel bírnak.

Egy vérvizsgálat során elvileg képet kaphatunk szervezetünk belső állapotáról. Ezek a tesztek azonban bizonyos esetekben nem teljes képet mutatnak, mivel sokszor csak mennyiségi információkról tájékoztatnak, az elemek kölcsönös arányairól nem.

A haj állapota azonban informatív lehet azzal kapcsolatban is, hogy milyen a szervezetünkben lévő ásványi anyagok és nyomelemek mérlege. A haj vizsgálata árulkodhat a szervezetben végbemenő alapvető folyamatok milyenségéről. Vagyis például arról, hogy milyen az anyagcsere, és milyen a különböző elemek (például: kálcium, magnézium, cink, réz, foszfor) szintje és kölcsönös aránya.

Egy értő szakember tehát hajvizsgálat segítségével fel tudja mérni szervezetünk általános állapotát, akár még egészségügyi problémák is diagnosztizálhatóak ezzel a módszerrel. És ami még szintén fontos, hogy mindezek alapján személyre szabott étrend állítható fel, és konkrétan azonosíthatóak azok az elemek, melyek aránya vagy mennyisége nem kielégítő a szervezetben.

Fotó:
pixabay.com

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

A túlzásba vitt fehérjefogyasztás következményei

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. De ezek a feltételezések tényleg igazak, vagy csak mendemondák

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy nem megfelelő működésének terápiája a gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehetünk érte egy kellően összeállított étrenddel is.

Gluténérzékenység: divat vagy betegség?

apjaink egyre égetőbb kérdését adják a különböző ételintoleranciák, s míg a mai napra a cukorbetegek már nagyjából minden boltban tudnak maguknak vásárolni, a gluténérzékenyeknek még mindig nehéz dolguk van. Olykor az is problémát jelent, hogy ők maguk elfogadják ezt a betegséget, de ha azon túl is esnek, a környezetükkel megértetni a helyzetet még mindig nehéz.

Legjobb praktikák fáradtság ellen

A hosszú tél után, amelynek ideje alatt a szervezeted nem jutott napfényhez és elegendő friss táplálékhoz, itt az ideje, hogy pótold az energiatartalékaidat, és elhessegesd magadtól a szűnni nem kívánó fáradtság érzetét. A szakértők egyszerű, de annál hatékonyabb trükköket javasolnak számodra, amelyek segítségével könnyen lábra állíthatod magad.