Menü

Egyszerű stresszkezelő technikák a mindennapokra

Ezeket az egyszerű módszereket bevethetjük, amikor a vizsgadrukk eluralkodik rajtunk, amikor egy kihívást jelentő feladat során össze kell szednünk a koncentrációnkat, vagy más stresszhelyzetekben, amikor elvesztjük a kontrollt érzelmeink és testi tüneteink felett.

A stresszkezelő módszerek alapja a relaxáció, melyet bárki megtanulhat, elsajátíthat. Lényege, hogy kapcsolatba kerüljünk saját szervezetünkkel, ez aktív (mozgásos) és passzív (szemlélődő) módon is lehetséges.

Amikor túlzott izgalom, feszültség uralkodik el rajtunk, akkor az agyunk üzenetet küld a szervezetünk számára és különböző fiziológiai tüneteket produkál (például erős szívdobogás, gyors légzés). Ilyenkor elsősorban a légzésre kell figyelni, próbáljunk elnyújtva levegőt venni, hosszan kilélegezni. Ez az egyszerű légzési gyakorlat, lassító reflexet indít be, majd az üzenet az agykéregbe is eljut, és csökken az izgalmi állapot. Ha nem is gondoljuk, hogy ilyen szimpla módon tehetünk a stressz ellen, érdemes kipróbálnunk, amikor csillapítani szeretnénk belső feszültségünket.

A másik módszer segítségével önvédelmi lazító üzenetet küldhetünk szervezetünk számára, csökkentve ezzel a feszültséget. Karunkon a hajlítóizom- tónusok, lábunkon pedig a nyújtóizmok vannak túlsúlyban. Ebből kiindulva a szakemberek kimutatták, hogy amikor az egész testünket végigfeszítjük, akkor automatikusan ellenkező hatásmechanizmust indítunk be, ezért végül teljesen ellazulnak izmaink. Szorítsuk, és hajlítsuk be először a kar izmait, majd a láb izmait, végül pedig nyújtózzunk egy nagyot, közben ezt megfelelő légzéssel kísérjük. Ilyen módon is beindítható egy reflex, mely végül csillapítja, kezelhetővé teszi a szorongást. 

Fotó:
pixabay.com

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.