Menü

Diétázóknak is ajánlott

A bulgur az emberiség egyik legősibb tápláléka, mégsem ismerik túl sokan. Pedig egészséges, finom, a diétázóknak, kismamáknak pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Bulgur. Ízlelgessük csak e különleges kifejezést, ami nem takar mást, mint egy különösen egészséges gabonafélét. De ne csak verbálisan ízlelgessük, hanem valóban kóstoljuk is meg.

Bulgur. Sokan nem ismerik, pedig remek étel. Gyorsan és könnyen elkészíthető, akár a kezdő szakácsok is képesek rá.

Bulgur. Gondolnánk, hogy egy bolgár ásatáson nyolcezer éves bulgur maradványokat és az elkészítéséhez szükséges eszközöket találtak? Vagyis az emberiség egyik legősibb tápláléka. Manapság inkább a Közel-Keleten, Indiában, Dél-Európában, Marokkóban használják. Szerencsére hazánkban is egyre többen fedezik fel maguknak, mert nemcsak remek körte (krumpli, tészta és rizs helyett), hanem salátákhoz, töltött húsokhoz is kiváló, sőt tejben felfőzve, édesen is elkészíthető. Rendkívül gyorsan megfő, nem kell hozzá más, mint néhány pohár víz és egy csipet só. Az előfőzött fajtát pedig csak le kell forrázni és letakarva hagyjuk állni tíz-tizenöt percig.

Bulgur. Valójában durumbúzából nyert töret. A lehántolt búzaszemeket egyszerűen megpárolják, majd a szükséges méretűvé törik. Értelemszerűen többféle méretben is kapható, de az egészségünk érdekében inkább a nagyobb, rizshez hasonló töretet vásároljuk. Ez ugyanis a teljes búzaszemet tartalmazza, a rostban gazdag korpát és a tápláló, antioxidáns hatású csírát is.

Bulgur. A diétázóknak különösen ajánlott a fogyasztása, mert lassan felszívódó szénhidrát, amelynek a glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsé. Rostokban, vitaminokban gazdag. Különösen sok E és B-vitamint tartalmaz. Igen magas a vas, a foszfor, a magnézium és folsav tartalma is, emiatt aztán a kismamák is inkább ezt válasszák köretnek a rizs, krumpli, vagy tészta helyett. Székrekedéskor is fogyasszunk belőle. Ugyanakkor támogatja a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsír anyagcsere folyamatait és az idegrendszer működésére is jó hatással van.

Fotó:
pixabay.com

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.