Menü

Már modern tudomány is bizonyította gyógyerejét: az orvosi acsalapu

A kevésbé ismert gyógynövény jelentős gyógyerővel bír, ráadásul a modern tudomány újabb érdekes hatásait tárta fel.

Amerikai kutatások például arról számolnak be, hogy az acsalapu hatékonyan csökkentheti a migrénes rohamok gyakoriságát, és enyhíti a panaszokat is. Németországban ezért migrén elleni gyógyszert készítenek belőle, egyébként pedig fájdalomcsillapítók előállításához is használja a gyógyszeripar.

Az egész növény, de különösen a gyökértörzs nagy mennyiségben tartalmaz olyan hatóanyagokat (például: illóolajok, cserzőanyagok, pektin, ásványi anyagok), melyek sebgyógyító hatásúak, és a nyálkahártyát is védik.

A növény külsőleg és belsőleg is hasznosítható. A szárított növényből készült tea torokgyulladás ellen használható, valamint légúti betegségek (köhögés, asztma) esetén is bevethető. Egyébként görcsoldó hatása is ismert, ezért gyomorgörcs, epegörcs, és húgyhólyag- görcs esetén jól hasznosítható. Leveléből teát, a gyökérrészekből pedig főzetet készíthetünk, de ezek az italok intenzív szaguk miatt rosszullétet is okozhatnak, ezért javasolt más gyógynövényekkel, esetleg mézzel keverni.

Szétzúzott leveleit pedig külsőleg is alkalmazhatjuk, borogathatunk vele horzsolásokat, ficamokat, nehezen gyógyuló sebeket, égési sérüléseket,és még ízületi fájdalmak csillapítására is felhasználhatjuk.

Az acsalapu tehát nagyon sokrétű gyógyhatással bír. Mégis fontos tudni, hogy nagyon erős hatású anyagokat tartalmaz, ezért hosszú távon, nagy mennyiségben nem szabad belsőleg alkalmazni. Várandós kismamáknak és kisgyerekeknek pedig nem javasolt a növényből készült ital fogyasztása.

Fotó:
orvosok.hu

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!