Menü

Sokakat érintő probléma- A visszér betegség

A lakosság közel 20 százalékát érinti ez a probléma, melynek elhanyagolása súlyosabb szövődményekkel is járhat.

A nők körében egyébként kétszer olyan gyakori, de a férfi nem képviselőit sem kíméli ez a betegség. A probléma hátterében genetikai hajlam is áll, a kötőszövetek gyengesége ugyanis örökölhető adottság. Az életmóddal súlyosbíthatjuk, vagy enyhíthetjük ennek a hajlamnak a hatását.

 A visszér betegség a vénák kóros kitágulását jelenti. Ezek az erek szállítják az úgy nevezett elhasznált vért a szív és a tüdő felé. Kezdeti panasz lehet az enyhe lábdagadás, és a nehéz lábérzés esténként. A vénák erőteljes kitágulása esetén már komolyabb és kellemetlenebb tüneteket tapasztalhatunk (erős fájdalom, viszkető égető érzés). A visszér rontja a láb vérkeringését, súlyos esetben trombózis (vérrögképződés) is kialakulhat. Kezelés hiányában szintén komoly szövődmény lehet a láb elfekélyesedése.

Mint sok probléma esetében, e témában is a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák a szakértők. Ennek része lehet a sport, akár még rendszeres sétával is tehetünk a visszér kialakulása vagy súlyosbodása ellen. Nagyon fontos a testsúlykontroll, az elhízás ugyanis mélyíti ezt a problémát, főleg ha valaki elve hajlamos erre a betegségre. A dohányzás mellőzése is elengedhetetlen, hiszen az erek állapota kulcsfontosságú lehet. Ezeken kívül a szakemberek a kálcium- fluorid rendszeres szedését, és a vasfoszfát- só alkalmazását is javasolják.

Fotó:
visszér.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.