Menü

A goji 12 kiemelt hatóanyaga

  • Dátum: 2013.11.28., 18:05

A goji bogyó tápanyagokban igen gazdag élelmiszer. Tartalmazza a karotinoidok több fajtáját, legalább 12 féle vitamint, több mint 30 nyomelemet, antioxidáns hatású polifenolokat és 19 aminosavat.

A goji bogyó fedezi a szervezet makrotápanyag szükségletének nagy részét. 68%-át szénhidrátok, 12%-át fehérjék, 10%-át rostok, 10%-át zsírok alkotják, teljes kalóriatartalma 370 egy 100 grammos adagban. A goji bogyó magjai többszáz különböző telítetlen zsírsavat, köztük linolsavat (omega-6) és linolénsavat (omega-3) tartalmaznak.

A goji bogyó sokféle mikrotápanyagot is tartalmaz, igen nagy koncentrációban.

1.Kálcium

100 gramm goji bogyó 112 mg kálciumot tartalmaz, a napi ajánlott mennyiség 8-10%-át. A kálcium a csontok és a fogak elsőszámú alkotóeleme, emellett a lágyszövetekben is fontos szerepet tölt be. Részt vesz keringési, hormon, enzim és idegi folyamatokban, valamint sejtmembrán stabilizáló funkciója is van. A kutatások szerint a szervezetben a kálcium szint fordítottan arányos a testzsír százalékkal.

2.Kálium

A goji bogyó 100 grammja a napi ajánlott kálium mennyiség 24%-át fedezi. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya megzavarhatja az agyalapi mirigy normál működését, mely többek közt a növekedési hormon termeléséért felelős. A káliumról kimutatták, hogy csökkenti a magas vérnyomást.

3.Vas

A goji bogyóban több vas található, mint a spenótban, ennek pedig a keringés szempontjából van jelentősége. A vas részt vesz a vörösvértestek termelődésében, ezzel pedig csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. A goji bogyó a szervezet napi vas szükségletét 100%-ban biztosítja, az egyik legjobb természetes forrása.

4.Cink

A sebgyógyulást, a termékenységet, a látást és az immunrendszer megfelelő működését támogatja. Nélkülözhetetlen a fehérjék előállításához, szabályozza a genetikai tevékenységet, hiányában lelassul az anyagcsere. Goji bogyóval a napi ajánlott mennyiség 20%-át pótolhatjuk.

5.Szelén

Az antioxidáns ásványi anyagnak is nevezik, gyakori összetevője a táplálékkiegészítőknek. Fontos a máj, a pajzsmirigy egészsége, az immunműködés és a rák elleni védelem szempontjából. A goji bogyó nagy koncentrációban tartalmazza, közel 100%-ban biztosítja a napi szelén szükségletet.

6.Riboflavin (B2-vitamin)

Szabályozza az anyagcserét, létfontosságú az enzimek és a vitaminok szintetizációjához. A goji bogyóval a teljes mennyiséget biztosíthatjuk belőle.

7.C-vitamin

Ez az antioxidáns vitamin véd más antioxidáns molekulákat a szabadgyökök káros hatásától. A szárított goji bogyó a napi teljes C-vitamin szükséglet 35%-át fedezi, míg a friss goji bogyókkal akár a 100%-ot is biztosíthatjuk.

A goji bogyó gazdag forrása a növényi bioaktív anyagoknak, a fitokemikáliáknak, melyek többek közt a szervezet méregtelenítésében és a májfunkciók javításában játszanak fontos szerepet. Immunerősítő és antioxidáns hatásukkal védik a szervezetet a betegségekkel szemben. A goji bogyóban található 5 legfontosabb fitotápanyag:

8.Béta-karotin

A narancssárga és piros színű gyümölcsökben nagy mennyiségben megtalálható. Belőle a szervezetben A-vitamin lesz, mely nélkülözhetetlen a növekedéshez, a látáshoz, a csontok, a fogak és a bőr egészségéhez. A goji bogyó az egyik leggazdagabb forrása a béta-karotinnak.

9.Zeaxantin

Ez a karotinoid a szem retináját védi a károsodásokkal szemben, segít kiszűrni az ártalmas kék fényt.

10.Likopin

A goji bogyó korábban ismeretlen összetevője, melynek antioxidáns hatásáról megállapították, hogy a rák ellen is hatékony lehet.

11.Poliszacharidok

Ezek a hosszúláncú molekulák számos gyógynövény alkotóelemei, elsődleges forrásai az élelmi rostoknak, fokozzák az anyagcserét, javítják az emésztést, stabilizálják a vércukorszintet, támogatják az ásványi anyagok hasznosulását, javítják az immunrendszert és csökkentik a vastagbélrák kockázatát.

12.Fenolos vegyületek

A fenolok és polifenolok korunk két leggyakoribb és legveszélyesebb betegségével, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségekkel szemben több oldalról is védik a szervezetet. Gyulladáscsökkentő, vérnyomást és koleszterinszintet szabályozó hatásukkal csökkentik a keringési betegségek kockázatát, antioxidánsként pedig a rákot okozó szabadgyököket állítják meg.

Olvasson többet a goji bogyóról itt!

Forrás, fotó:
Webprosper Kft

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!