Menü

Drámai következményekkel járhat a gyermekkori elhízás

A modern társadalom alapvető problémája és jelensége az elhízás. Egyre többet beszélünk róla, komplett iparágak épülnek rá, éppen ezért a téma szinte kikerülhetetlen.

Főként az amerikai társadalomban vált különösen drámaivá a helyzet, a soványság eszményítése mellett ugyanis az elmúlt években folyamatosan emelkedett a kövér gyerekek száma. Egy amerikai kutatás szerint a 6 és 11 éves kor közötti gyerekek közel fele kóros kövérségben szenved, későbbi életkorokban pedig tovább növekedik ez az arány.

Erről azért fontos beszélni, mert a legtöbb kövér gyermekből kövér felnőtt válik, vagyis probléma tovább göngyölődik. Azokat a gyerekeket, akik csecsemőkorukban kövérek, de később már nem, az elhízás veszélye nem annyira fenyegető. Ha viszont gyerekkorban meghatározóvá válik a kövérség, akkor a következmények nagyobb valószínűséggel jelentkeznek hosszútávon is, fennáll a felnőttkori kövérség veszélye is. Ráadásul, ha a szülő is túlsúllyal küszködik, akkor ez megkettőződött kockázatot jelent a gyerekre nézve.

A probléma gyökere akár a várandóság idejére is visszavezethető. Az anya túltápláltsága, vagy alultápláltsága is rizikófaktora a gyerekkori elhízásnak és hosszú távú következményeinek (felnőttkorban is megmaradó kövérség). A korai súlygyarapodás korai éréssel is párhuzamba állítható. A serdülőkor időszaka pedig különösen érzékeny periódus, ilyenkor ugyanis átalakul a zsírszövetek elrendeződése és mennyisége is. Ekkor a lányok veszélyeztetettebbek, jobban ki vannak téve az elhízás veszélyének.

A probléma elterjedése nemcsak a táplálkozási szokások megváltozásával hozható párhuzamba, hanem az aktivitás csökkenésével is. A televíziózás például drámaian csökkenti a gyerekek anyagcseréjének és a kalóriák elégetésének mértékét.

Az elhízás egyébként pszichológiai, társas és egészségügyi problémákat is okoz, több szempontból veszélyezteti az egyén jövőjét. A gyermekkori és serdülőkori elhízás komoly következményekkel jár, kutatások szerint például még a továbbtanulásra és a pénzkeresési lehetőségekre is hatással lehet.

A gének és az életmód egyaránt befolyásoló tényező az elhízás kapcsán. A szülői minta azonban nagyon meghatározó, így a gyerekek „kezelése” a családtól elszigetelten nem hatásos. Nagyon nagyarányú a visszahízás jelensége, ami rámutat a fogyasztó programok gyengeségeire.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.