Menü

Finom és cukros

Alaposan fel kell kötni a nadrágunkat, ha a közvélekedés által egészségesnek tartott finomságból, a gyümölcsjoghurtból valóban egészségeset szeretnénk választani.

A piacon lévő gyümölcsjoghurtokat a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) tesztelte a közelmúltban. A felmérés eredménye nem túl biztató, bár aki kicsit is képben van élelmiszerügyileg, számíthatott valami ilyesmire.

A divatos gyümölcsjoghurtok általában az egészséges táplálkozás alappilléreiként vannak eladva, ezzel szemben az igazság az, hogy a legtöbb termékben kevés a valódi gyümölcs, és sok a hozzáadott cukor. A gyártók a különböző adalékanyagokkal sem spórolnak, az aromák, színezékek, tartósítószerek nem ártalmasak az egészségre, viszont annak minősége szempontjából feleslegesek.

A TVE 16 terméket tesztelt és a próbából világosan kiderül, hogy a gyümölcsjughurtok inkább számítanak édességnek, mint egészséges tápláléknak. A vizsgált áruk közül mindössze kettő tartalmazott nagyobb arányban valódi gyümölcsöt, mint hozzáadott cukrot. A Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás termék szerepelt a legjobban a felmérésen, előbbi előállításánál ráadásul adalékanyagot sem használnak.

Az utolsó helyen a Danone Könnyű és Finom eperízű, élőflórás, zsírszegény joghurt végzett, a sok cukor és adalék miatt, illetve abból az okból, hogy nincs benne valódi gyümölcs, csak koncentrátum.

Természetesen a gyümölcsjoghurtok minősége általában az árban is visszaköszön, azért vannak kivételek, ettől függetlenül ahogyan a fent említettek is jelzik, érdemes a vásárlás előtt a tartalmat is böngészni.

Fotó:
pixabay.com

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Stevia a diétázók kedvenc édesítőszere

A stevia egy nullkalóriás, természetes élelmiszer, ami hazánkban is nagyon elterjedt. A fogyókúra idejében hatalmas megerőltetést okozna, ha ki kellene teljesen iktatni az édes ízt. A következőkben be szeretném mutatni ezt a sokunk által kedvelt különleges növényt.

Érdekességek a grapefruitról

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuk miatt sokkal hatásosabbak a vitamintabletták fogyasztásánál. Közkedvelt gyümölcs, sokak barátja fogyókúra idején. Viszont biztos vagyok benne, hogy a következőkben olyan információkat is olvashattok róla, amelyek újak lehetnek számotokra.