Menü

Háromszázszor erősebb a cukornál

Dél-Amerikában több száz éve fogyasztják és használják a steviát az ott élő indiánok, Európában pedig alig-alig ismerik. Pedig háromszázszor édesebb a cukornál, ráadásul ez egészséges és természetes édesítő, amely a szervezet működésére is jótékony hatással van.

A stevia, magyarul sztívia elsősorban a szubtrópusi éghajlaton érzi jól magát, azonban már hazánkban is egyre többen próbálkoznak az ültetésével és a szaporításával. Ettől függetlenül szerencsére a bioboltok polcain is megtalálható, és ez azért is jó, mert rendkívül egészséges és szuper lehetőséget kínál azoknak, akiknek a hagyományos és egyébként roppant egészségtelen cukrot valamivel szeretnék helyettesíteni.

A Stevia Rebandiana Bertoni Paraguayban és Brazíliában őshonos, évelő növény, amit a helyi indiánok évszázadok óta ismernek és használnak. Az őslakók az étvágy csillapításra, különböző bőrbetegségek ellen, hasfájásra és a cukor helyettesítésére, édesítőnek használják, egyébként szívesen rágcsálják szuper édes leveleit csak úgy.

Érdekes, hogy már a XVI. század végén felfigyeltek rá a spanyol hódítók, azonban csupán a XIX. század végén kezdtek el igazán foglalkozni vele a kutatók. A latin elnevezését is két kutatóról kapta, hiszen az olasz biológus, Santiago Bertoni és a paraguayi kémikus, Rebaudi jött rá arra, hogy a növényből kivont anyag akár háromszázszor is édesebb lehet a cukornál, mellesleg remek édesítő, egészséges, a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Azóta elterjedt az egész világon, de Európában még nem használják olyan sokan, mint a Távol-keleten, illetve Dél-Amerikában. Manapság Japán az egyik legnagyobb stevia fogyasztó, ott mindenféle mesterséges édesítőszert betiltottak és a mérgező vegyszerek helyett inkább ezt használják mindenbe.

A steviának egyébként 154 faja létezik, amelyek közül mindössze kettő rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy édesek a hajtásai. A stevia rendszeres fogyasztása sok kellemes mellékhatással jár, miután szabályozza a vércukor és inzulin szintet, csökkenti a vérnyomást, segíti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését.

Nagyon könnyen emészthető, gyakorlatilag null kalóriás termék. Fontos még, hogy egyáltalán nem okoz fogszuvasodást, sőt különböző gyulladásos fogínybetegségek kezelésére is ajánlott.

Az indiánok hasfájás, emésztési problémák esetén is használták, de egyéb gyulladásos bőrbetegségekre, ekcémára, dermatitisre is jó. Bőrregeneráló, öregedés gátló hatású. A sebek gyógyítására is alkalmas. Érdekes, hogy megfázáskor, influenza esetén is érdemes kúraszerűen alkalmazni, mivel erősen baktérium- és vírusölő hatású, meggátolja ezek szaporodását is.

Számtalan formában hozzájuthatunk már: a hajtások őrleményét, a fehér porrá zúzott édesítőt, vagy magát a növényt is használhatjuk. A növényből finom tea is készíthető.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.