Menü

Télen is kívánatos ajkakat

A téli bőrápoláshoz szervesen hozzákapcsolódik ajkaink ápolása is. A hideg, az erős szél, a lakás száraz levegője mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ajkainkon a bőr kiszáradjon, kirepedezzen, a szánk és a körülötte lévő bőr kivörösödjön, ami nem igazán esztétikus látvány, ráadásul kellemetlen érzés, olykor még fáj is.

A kiszáradt, kirepedezett ajkak ellen sokan szőlőzsírral és különféle ajakápolókkal próbálnak védekezni. Nem is hinnénk, hogy az egyes kozmetikumokban milyen sok mesterséges és szintetikus anyag, sőt még kőolaj származék is, van, amik nemhogy segítenék a szánk regenerálódását, de még inkább megnehezítik a folyamatot. Viszont egyszerű és olcsó, házilag is elkészíthető ajakradírral, pakolással, balzsammal, sokat tehetünk „beszélőkénk” szépségéért.

A szakemberek azt tanácsolják, ha már kipirosodott, kicserepesedett a szánk, semmiképpen se nyalogassuk, nyálazzuk folyton, ugyanis ez csak fokozza az enyhe gyulladást. Inkább törekedjünk arra, hogy mielőbb megfelelően hidratáljuk és ezt igyekezzünk rendszeresíteni.

Az első és talán a legfontosabb szempont, hogy ezúttal se feledkezzünk meg a szervezetünket kielégítő folyadék pótlásáról. Nemcsak nyáron, hanem a hideg, téli hónapokban is szüksége van a testünknek a vízre. Bár ilyenkor bizonyára jobban esik egy-egy bögre forró tea, azért emellett mindig legyen kéznél az ásványvizes flakon is. Hiszen ez a legjobb hidratáló.

Heti egyszer érdemes ajakradírozást végrehajtani. Sokan úgy vélik, ehhez elég a fogkefe, azonban nem mindegyiknek puhák a sörtéi, s a durvábbak, vastagabbak inkább csak fokozzák a bajt. Radírozáshoz használhatunk durva szemcséjű sót, vagy kristálycukrot, esetleg búzadarát, amiket mézzel, vagy hidegen sajtolt olajjal keverjünk össze. A masszát kenjünk a szánkra, majd lassú, körkörös mozdulatokkal távolítsuk el az elhalt és feleslegessé vált hámréteget.

A gyerekek esetében előfordulhat, hogy a kirepedezett bőrt megpróbálják maguk eltávolítani, letépkedni, s ilyenkor el kezd vérezni a szájuk. Miután a vérzés elmúlik, ugyancsak alkalmazhatjuk az előbb említett módszert, de nekik a legjobb, ha éjszakára kenjük be vele az ajkaikat.

Készíthetünk mi magunk is ajakbalzsamot és pakolást, hogy mindig ápoltak és szépek legyenek ajkaink. Ehhez számtalan receptet találunk a világhálón, s valóban elég egy-két hozzávaló, hogy újra kívánatos csókokat dobálhassunk az arra érdemeseknek. A szakértők azt is mondják, a legjobb, ha valamilyen shea-, esetleg kókuszvajas, vazelines, mézes, növényi olajos hozzávalókat választunk.

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.