Menü

Ősi magyar étek

Egészségünk érdekében fontos lenne, hogy olyan tápláló és értékes gabonát is fogyasszunk rendszeresen, mint a köles. Fantasztikus hatással van a szervezetre, együk nyersen, vagy főzve.

Az emberiség egyharmadának rendszeres tápláléka a köles, mégis a hagyományos étrend hívei fitymálóan, lenézve beszélnek róla, madáreledelként tartják számon. Pedig a gabonafélék közül a legértékesebbek egyike. Az őshazája Indiában van, de Afrikában és Ázsia más vidékein is alapélelmiszernek számít. Ahogy az ősmagyarok étrendjéből sem hiányozhatott, s legalább száz évvel ezelőttig nálunk is igen fontos és nélkülözhetetlen étek volt. Mára viszont a finomított, fehérített gabonák átvették a helyét.

Most mondhatnánk, hogy meg is nézhetjük honfitársaink egészségi állapotát, de inkább beszéljünk arról, mi mindenre is jó a köles, milyen csodálatos élettani hatással rendelkezik.

A kölest a népi gyógyászat a szem, a lép és a csontok gyógyszerének tartja. Nem véletlenül, hiszen igen magas szilícium és kovasav tartalmának köszönhetően erősíti a csontokat, meggátolja az érelmeszesedést, sőt a meszes állapotot helyreállítja. Ugyancsak ezeknek az ásványi anyagoknak köszönhető, hogy erősíti a körmöket, fényessé teszi a hajat, meggátolja a ráncosodást, a bőr öregedését késlelteti és erősíti a látást.

Rendkívül magas a vas, a D- és B-vitamin tartalma, ami miatt különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása a vérszegényeknek, vagy a különböző vérellátási zavaroktól szenvedőknek. A köles javítja a vérellátást, serkenti a vérkeringést, s megőrzi a vérerek rugalmasságát is.

Tartalmaz még flourt, foszfort, magnéziumot, ként, káliumot és cinket is. Erős gyulladás csökkentő hatású, szabályozza a vércukor szintet és a vérnyomást is. Erősen lúgosító hatású, így fontos szerepet játszik a daganat megelőzésben, illetve ha már kialakult, a gyógyulásban is. Mindemellett védi az idegrendszert, erősít a légzőszerveket, a tüdőt, s a fogzománcot is megóvja a fogszuvasodástól.

A köles nagyon erős lúgosító élelmiszer, könnyen emészthető, sőt a belekben lerakódott salakanyagot is feloldja, ezért méregtelenítő hatású is.

A kölest fogyaszthatjuk nyersen, pehely formájában joghurtba, gyümölcslébe, főzelékbe keverve, de főzve édesen, vagy sósan, zöldségekkel is kínálhatjuk. A legértékesebb fajtája a barnaköles, amelyet hántolatlan formában vásárolhatunk meg.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.