Menü

Csakis szelektíven!

A szelektív hulladékgyűjtésről nem lehet sokat beszélni. A téma mindig aktuális, hiszen szerencsére egyre többen gondolkodnak környezet tudatosan és egyre többen érzik úgy, felelősek a szűkebb és tágabb világukért, annak élhetőségéért. A szelektíven gondolkodók jól tudják, a sárga kukába a műanyag és fém hulladékokat várják.

A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken általában négy, vagy ötféle kukával találkozhatunk. A sárga a műanyag és fém hulladékok befogadója. Ide várnak mindenféle ásványvizes és üdítős palackot, másképpen PET palackot, illetve kiöblített háztartási flakonokat és azok kupakjait. Ezek a flakonok például a samponos, hab- és tusfürdős palackok, és a különböző kozmetikumok flakonjai. Utóbbi esetben mindig figyeljük a termék alján található betűjelzésekre. A PP, HDPE, PE, PET jelzéssel ellátottakat a műanyag gyűjtőbe is tehetjük.

 A sárga kukába szórhatjuk a kiöblített tejes, joghurtos, kefíres és egyéb tejtermékeket tartalmazó poharakat. Bedobhatjuk a műanyag zacskókat, reklámtáskákat, műanyag fóliákat, a hungarocell maradványokat, valamint az italos dobozokat, kartonokat. Utóbbira viszont azért is figyeljünk oda, mert ezek gyűjtése városonként eltérő lehet, ezért mindig tájékozódjunk róla. Sőt egyes iskolákban, óvodákban egyébként is gyűjtik őket, úgyhogy gyermekeinket is segíthetjük, támogathatjuk a kartonok összegyűjtésével. Ide való még a háztartási fémhulladék, az italos, ételes konzerv- és fémdobozok is.

Fontos tudnivaló, hogy a palackokról mindig csavarjuk le a kupakot, tapossuk laposra, így könnyebb lesz a szállítása és a hasznosítása is.

A gyűjtőszigetekről begyűjtött műanyag hulladékot egyébként a szállítás után szakszerű kezek szétválogatják típusonként, aztán összetömörítik és bálázzák. Ezeket a nagy halmokat aztán a feldolgozó üzembe viszik, ahol felaprítják, megtisztítják a különböző szennyeződésektől. Az olvasztás a következő lépés, majd az úgynevezett granulálás, ami azt jelenti, egyforma méretű szemcsékké alakítják át a megolvasztott műanyagot, amiből aztán újra különböző használati tárgyakat készítenek. Így készülnek többek között az újrahasznosított virágládák, műanyag palackok, csövek, egyéb ládák, fólia, vállfák, CD tartó tokok, rendszámtábla tartók is. A gyerekek pedig az ismert meséből jól tudják, a polár pulóvert is e módon készítik.

Tudni kell még, hogy a sárga kukába még véletlenül se dobjunk bele zsíros, olajos, vegyszerrel szennyezett háztartási flakonokat, CD, DVD lemezt, régi videó, vagy hangkazettát, műanyagból készült ruházati termékeket (például nejlonharisnyát), mert ezeknek az újrahasznosítása egyelőre nem megoldott.

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.