Menü

A nyugdíjas nők negyede keleti orvoslást folytató szakemberhez fordul betegség esetén

  • Dátum: 2013.12.13., 13:46

A magyar nyugdíjas korú nők 95%-a küzd valamilyen betegséggel, több mint fele pedig halmozottan szenved ezektől. Leggyakoribb problémájuk a magas vérnyomás és koleszterinszint, a reumatológiai megbetegedések, a szív- és érrendszeri, valamint a túlsúly okozta problémák. Orvoshoz közel háromnegyedük fordul tüneteivel; ennél is többen tartanak a felírt gyógyszerek mellékhatásaitól. Keleti orvoslást folytató szakemberhez negyedük fordul, körükben magas a gyógyhatású készítményeket, étrend-kiegészítőket, teakeverékeket, vitaminokat fogyasztók aránya – többek között ezekre az eredményekre világított rá a Dr. Chen Patika Nyugdíjas Expón folytatott kutatása.

A megkérdezett nyugdíjasok közül csupán minden huszadik mondhatja el magáról, hogy semmilyen betegségben nem szenved, döntő többségük (95%) egy-két komolyabb betegséggel küzd; legalább két különböző betegség tünetei pedig a megkérdezett nyugdíjas korú nők 54%-ánál jelentkeznek.

A túlsúly a 4. leggyakoribb betegség a nyugdíjas nők körében

A kapott válaszok alapján a legáltalánosabb egészségügyi problémák a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, mely a megkérdezett idős hölgyek közel felénél (42%) fordul elő; illetve a második leggyakoribb a mozgásszervi, reumatológiai betegségek (38%). Szív- és érrendszeri megbetegedésben majdnem egyharmaduk szenved, míg a hazánkban népegészségügyi problémát jelentő túlsúly a 4. leggyakoribb betegség körükben (24%). A leginkább eseti szinten előforduló problémát a daganatos és a pszichiátriai megbetegedések (3-3%) jelentik. Ennél gyakoribbak az emésztőrendszeri betegségek (15%), a hormon- és anyagcserezavarok (10%), a légzőszervi megbetegedések és a cukorbetegség (9-9%), illetve az idegrendszeri megbetegedések (7%).

Negyedük fordul keleti gyógyászatot folytató szakemberhez

Az adott betegség kezelésére a válaszadó nyugdíjas nők közel háromnegyede keres fel valamilyen orvost, negyedük fordul keleti gyógyászatot folytató szakemberhez, illetve 10% azok aránya, akik keleti és nyugati gyógymódot is igénybe vesznek gyógyulásuk érdekében. A válaszadók ötöde ugyanakkor semmilyen orvosi segítséget nem kér.

Döntő többségük tart a gyógyszerek esetleges mellékhatásaitól

Válaszaik alapján a nyugdíjas korú nők döntő többsége tart a gyógyszerek esetleges mellékhatásaitól. A megkérdezetteknél a mellékhatásoktól való félelem és az alternatív gyógymódok iránti igény között erős kapcsolat áll fenn, hiszen az idős nők jelentős hányada inkább gyógyhatású készítményeket fogyasztana a betegségek, illetve a tünetek kezelésére.

A teakeverékek, vitaminok, kivonatok, étrend-kiegészítők a legkedveltebbek

A Dr. Chen Patika kutatása szerint a nyugdíjas nők 58%-a iszik teát, teakeveréket, míg vitaminokat és ásványi anyagokat a válaszadók közel fele (45%), gyógyhatású készítményeket, étrend-kiegészítőket pedig a negyede fogyaszt rendszeresen. A válaszokból kiderül, a kor előrehaladtával nő a teák, illetve vitaminok rendszeres fogyasztásának valószínűsége. Keleti orvoslást folytató szakemberhez forduló páciensek körében magasabb a gyógyhatású készítményeket, étrend-kiegészítőket, teakeverékeket, vitaminokat fogyasztók aránya.

Forrás:
Dr. Chen Zhen

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.