Menü

Valóban gyógyít a hideg víz?

Sokan esküsznek pozitív hatásaira, másik túlértékeltnek tartják, felesleges tortúrának, ami ráadásul veszélyes is. Számba vesszük a jeges fürdő pro és kontra érveit.

Nemcsak az északi országok lakói hódolnak a jeges fürdőnek, hazánkban is egyre gyakrabban találkozni a hírekben bátor decemberi, januári, vagy februári kinti fürdőzőkkel, úszókkal, jeges merülés-kedvelőkkel. Nem beszélve arról, hogy a komolyabb edzésmunkát végzők, és a profi sportolók – sokszor orvosi tanácsra - széles körben használják sérülés, gyulladás, vagy izomláz kezelésére.

Azt mondják, a jeges fürdő ellenállóbbá teszi szervezetünket különböző betegségekkel szemben, és a felpezsdülő vérkeringés remek hatással van testünk működésére, izmaink, szerveink állapotára. A sportolók edzés után, keményebb felkészülési időszakban használják előszeretettel, és a jeges fürdő bizonyítottan hatékony, ugyanakkor más kutatások bemutatták, hogy semmivel sem jobb, mint az egyéb módszerek. És e kutatások készítői rögtön fel is tették kérdést: ha ez így van, akkor minek a jeges tortúra?

Az izomfájdalmak csillapításában tehát bizonyos szakemberek szerint erőteljesen megkérdőjelezhető a jeges merülés egyeduralma, más tekintetben talán nem, de az biztos, hogy veszélyes lehet. A jeges fürdőt csak teljesen egészséges embereknek ajánlják, és nekik is csak úgy, ha fokozatosan, lépésről lépésre jutnak el addig, hogy mártózzanak. A szív és érrendszeri problémákkal küzdők semmiképpen se használják, de az egészségesek sem becsülhetik alá a hideg víz hatását.

Fotó:
sxc.hu

Spirulina alga – a legújabb „csodaszer”

Az algák rengeteg területen lehetnek hasznosak, felhasználjuk őket a biotechnológiában, energianyerés céljából, de még a gyógyászatban is.

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Az öregedés – 3. rész

Legtöbbünk talán legnagyobb félelme az öregedés. Kinek a szépség elmúlása, kinek a halál közeledése miatt, de egy biztos, senki sem szeretne megöregedni.

3 bevált házi megoldás napallergiára

A nyári napsugarak megérkezésének sajnos nem mindenki tud egyformán örülni. Az aki napallergiától szenved, és a meleg megérkezésével azonnal pöttyök jelennek meg a bőrén is, biztos, hogy kicsit kevésbé várta a jó időt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel a napallergia tünetei enyhíthetőek, így a napallergiások is élvezhetik a nyarat.

3 ok, amiért vállfájdalom alakulhat ki

A vállfájdalom jelentkezhet hirtelen, vagy kialakulhat fokozatosan, egyre erősödve az évek során is. A kezelésében mindenképpen kulcsfontosságú, hogy feltárd, mi okozza a panaszokat, mert csakis így szüntethető meg tartósan a váll fájdalma.