Menü

Valóban gyógyít a hideg víz?

Sokan esküsznek pozitív hatásaira, másik túlértékeltnek tartják, felesleges tortúrának, ami ráadásul veszélyes is. Számba vesszük a jeges fürdő pro és kontra érveit.

Nemcsak az északi országok lakói hódolnak a jeges fürdőnek, hazánkban is egyre gyakrabban találkozni a hírekben bátor decemberi, januári, vagy februári kinti fürdőzőkkel, úszókkal, jeges merülés-kedvelőkkel. Nem beszélve arról, hogy a komolyabb edzésmunkát végzők, és a profi sportolók – sokszor orvosi tanácsra - széles körben használják sérülés, gyulladás, vagy izomláz kezelésére.

Azt mondják, a jeges fürdő ellenállóbbá teszi szervezetünket különböző betegségekkel szemben, és a felpezsdülő vérkeringés remek hatással van testünk működésére, izmaink, szerveink állapotára. A sportolók edzés után, keményebb felkészülési időszakban használják előszeretettel, és a jeges fürdő bizonyítottan hatékony, ugyanakkor más kutatások bemutatták, hogy semmivel sem jobb, mint az egyéb módszerek. És e kutatások készítői rögtön fel is tették kérdést: ha ez így van, akkor minek a jeges tortúra?

Az izomfájdalmak csillapításában tehát bizonyos szakemberek szerint erőteljesen megkérdőjelezhető a jeges merülés egyeduralma, más tekintetben talán nem, de az biztos, hogy veszélyes lehet. A jeges fürdőt csak teljesen egészséges embereknek ajánlják, és nekik is csak úgy, ha fokozatosan, lépésről lépésre jutnak el addig, hogy mártózzanak. A szív és érrendszeri problémákkal küzdők semmiképpen se használják, de az egészségesek sem becsülhetik alá a hideg víz hatását.

Fotó:
sxc.hu

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Minden, amit a B7-vitaminról tudni érdemes

A B7-vitamin vagy közismertebb nevén biotin, egy vízben oldható vitamin, amely elengedhetetlen a test normális anyagcseréjéhez és működéséhez. De vajon tudjuk-e milyen mennyiségre van szükségünk belőle, és azt hogyan tudjuk bevinni a szervezetünkbe?

Immunrendszerünk védelme

A nyárias időjárás ellenére mégiscsak ősz van, ami kedvez a vírusos megbetegedéseknek. Ha nem szeretnénk ezek áldozatául esni, akkor védenünk kell magunkat és a szervezetünket.

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?