Menü

Valóban gyógyít a hideg víz?

Sokan esküsznek pozitív hatásaira, másik túlértékeltnek tartják, felesleges tortúrának, ami ráadásul veszélyes is. Számba vesszük a jeges fürdő pro és kontra érveit.

Nemcsak az északi országok lakói hódolnak a jeges fürdőnek, hazánkban is egyre gyakrabban találkozni a hírekben bátor decemberi, januári, vagy februári kinti fürdőzőkkel, úszókkal, jeges merülés-kedvelőkkel. Nem beszélve arról, hogy a komolyabb edzésmunkát végzők, és a profi sportolók – sokszor orvosi tanácsra - széles körben használják sérülés, gyulladás, vagy izomláz kezelésére.

Azt mondják, a jeges fürdő ellenállóbbá teszi szervezetünket különböző betegségekkel szemben, és a felpezsdülő vérkeringés remek hatással van testünk működésére, izmaink, szerveink állapotára. A sportolók edzés után, keményebb felkészülési időszakban használják előszeretettel, és a jeges fürdő bizonyítottan hatékony, ugyanakkor más kutatások bemutatták, hogy semmivel sem jobb, mint az egyéb módszerek. És e kutatások készítői rögtön fel is tették kérdést: ha ez így van, akkor minek a jeges tortúra?

Az izomfájdalmak csillapításában tehát bizonyos szakemberek szerint erőteljesen megkérdőjelezhető a jeges merülés egyeduralma, más tekintetben talán nem, de az biztos, hogy veszélyes lehet. A jeges fürdőt csak teljesen egészséges embereknek ajánlják, és nekik is csak úgy, ha fokozatosan, lépésről lépésre jutnak el addig, hogy mártózzanak. A szív és érrendszeri problémákkal küzdők semmiképpen se használják, de az egészségesek sem becsülhetik alá a hideg víz hatását.

Fotó:
sxc.hu

Álvilág vagy hasznos virtuális tér?

Egy felmérés szerint az emberek manapság attól félnek legjobban, hogy megszakad a kapcsolódásuk a külvilággal, hogy nem tudnak a megszokott módon kommunikálni. Hogy leáll az internetkapcsolat, hogy meghatározatlan időre megszűnik számukra a virtuális közeg. Vajon függőséget okozó álvilág, vagy hasznos virtuális tér a közösségi oldalak felülete?

A haj egészsége

A hajunk, körmünk és bőrünk nagyszerű előrejelzők az egészségünk szempontjából, hiszen ha valami nincs rendben a szervezetünkben, azt nagyon sokszor először rajtuk tapasztaljuk. Töredezik a körmünk, megváltozik a bőrünk tapintása, hullik a hajunk, vagy épp feldúsul. Most arról lesz szó, milyen jelzéseket küld nekünk a testünk a hajunkon keresztül, és hogyan őrizhetjük meg annak egészségét.

Mi köze a káromkodásnak az egészséghez?

Nem is gondolnánk, hogy mi mindennek van hatása az egészségünkre. Már tudjuk, hogy a stressztől kihullhat a hajunk, alvászavaraink lehetnek, a veszekedés akkora lelki megterhelést jelenthet, hogy fizikai tüneteket is produkálhatunk, de a káromkodás, mint az egészségünkkel kapcsolatos tényező, ritkán jut eszünkbe.

Amikor már elviselhetetlen a kánikula

A kánikula sokunknak megkeseríti az életét, tudom, hogy a többség szereti a nyarat, viszont az ember nem lehet nonstop vízparton, bizony jól jönnek trükkök a mindennapi életben a forróság elviseléséhez.

Amikor hiába kérlek, hogy ne a napon focizz

A szervezet meleg érzése 30-35 foknál jelentkezik. A napszúrást tartós, hosszabb ideig történő, tűző napon tartózkodás váltja ki, s ha hosszabb ideig éri fokozott hősugárzás a fejet, hőguta alakul ki. Hogyan előzhető meg, illetve, ha megtörtént, hogyan kezelhető a napszúrás?