Menü

Vitamin bomba télire

Télen is vágyunk az ízletes, energiát, vitamint adó zöldségekre. Ha nem a külföldről behozott, félig érett, vagy lefagyasztott, esetleg tartósított zöldekre vágyunk, akkor keressük a hazai, helyi termelők kínálatát, ahonnan a leghidegebb évszakban nem hiányozhat a fekete retek.

A fekete retek a társai közül a legegészségesebb, hiszen igazi vitamin bomba. A hagyományos és leginkább ismert vajreteknél például háromszor több C-vitamint tartalmaz.

A fekete retek, vagy más néven téli retek a héja színéről kapta a nevét. Késő ősszel szüretelik és bizony, ha a szárától nem fosztjuk meg, akkor a lakásban is eltartható hűtés nélkül 3-4 napig, de hűvös helyen, a pincében, vagy a vízóra aknában, akár hónapokig, tavasz elejéig is kibírhatja.

A téli retket már az ókorban is jól ismerték. Őshazájában, Kelet-Ázsiában már ekkor szívesen termesztették, majd az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is örömmel fogyasztották. A görög történetíró, Hérodotosz szerint Egyiptomban a piramist építő rabszolgákat is ezzel etették, hogy erőre kapjanak és a nap végéig bírják energiával a nehéz, fizikai munkát. Az ókori Görögországban szent növénynek tartották és olyan is előfordult, hogy aranyba öntötték.

Nem véletlenül imádták már olyan régen is a retket, gyógyító hatásai a mai napig közismertek. Igen gazdag C, B1, B2-vitaminban. Rengeteg vasat, kálciumot, káliumot, magnéziumot, folsavat, foszfort tartalmaz.

A téli retek remek immunerősítő, de megfázás, elsősorban felső légúti betegségek esetén mézzel fogyasztva enyhíti és gyógyítja a köhögést és az egyéb tüneteket. A különböző vizsgálatok kimutatták, erős antibakteriális és gombaölő hatású, így az előbb említett nyavalyákon kívül különböző cseppfertőzéssel terjedő betegségek esetén is ajánlott a fogyasztása.

Erősen lúgosít, meggátolja a rákos sejtek kialakulását, stabilizálja a vérnyomást, gyógyítja az ízületi gyulladást, az epebántalmakat, sőt megakadályozza az epekő, vagy epehomok létrejöttét is.

Régen szívesen használták cukorbetegség, emésztési problémák ellenszereként is, sőt az ókor óta az egyik legjobb potencia növelő szernek tartják.

Manapság Németországban, Bajor országban találkozhatunk hatalmas fekete retek ültetvényekkel, ugyanis ez egy kis sóval meghintve a bajorok fontos téli eledele.

Nyersen, felszeletelve, enyhén sózva is fogyaszthatjuk, de reszelve, sóval, kevés olíva olajjal, fokhagymával és tejföllel összekeverve húsok, pirítós mellé is kínálhatjuk. Érdemes kipróbálni főzve is, a felszeletelt retket babérlevéllel, köménnyel, cukorral kell ízesíteni, majd amikor félkészre főtt, hagyjuk kihűlni, majd a tálalásig tartsuk a hűtőben.

Fotó:
szezonalis.wordpress.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!