Menü

Ünnepi toplista

Ha valami újdonságra és frissességre vágyunk, nem könnyű minőségi zenei tartalommal megtölteni a karácsonyt. Nem könnyű, de nem is lehetetlen. Ajánlataink a cikk végén!

A karácsonyi ünnepekhez ízig-vérig hozzátartozik a zene. Ez mindig is így volt, az idők folyamán aztán a közös éneklést felváltotta a közös zenehallgatás, de utóbbi nem „nyomta le” teljesen az ősi hagyományt, főképp, hogy a kettőt kombinálni is lehet.

Az ünnepi zene körüli újkori felhajtásban annak is agy szerepe van, hogy az előadók, kiadók érzik, ebben az időszakban lehet növelni az eladásokat, a hallgatottságot, a népszerűséget. Sajnos ez a trend nagyon sok, rémesebbnél szörnyűbb karácsonyi „muszáj-számot” szül minden évben. Azért ott van a mérleg másik serpenyője is: a klasszikusok, a feldolgozások, és újdonságok között is találni remek, karácsonyi éterbe való darabokat. Ezek közül válogattunk!

A lista természetesen szubjektív, de az nyugodtan kijelenthető, hogy az alábbiak közül egyik szám sem felszínes zene, és bármelyik mögé akár jóval többet is bele lehet látni, érezni, mint az ajándékok és a fenyőfaillat.

Demjén Ferenc: Legyen ünnep

Mariah Carey: All I want for Christmas is you

Zorán: Az ünnep

Frank Sinatra: Santa Claus is coming to town

Enya: The Spirit of Christmas past

Cserháti Zsuzsa: Karácsonyi dal

Csondor Kata: Add tovább

Dean Martin: Let it snow

Fotó:
pixabay.com

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.