Menü

Ezt próbáld ki! - darts

A sportág hazai helyzete ugyan nem túl rózsás, azért nálunk is sok kedvelője akad. A darts komoly ügyességet, magasfokú koncentrációt igényel és nagy előnye, hogy otthon is lehet játszani.

Bizonyára sokan vannak olyanok, akik az év végi televíziós darts közvetítéseknek köszönhetően fedezték fel maguknak a sportágat. Decemberben (a finálé mindig január elsején van) rendezik ugyanis a PDC szervezet világbajnokságát, amely komoly és folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend hazánkban is. Nem beszélve az angolszáz fogyasztókról, a helyszínen, az impozáns londoni Alexandra Palace-ben több ezer néző szurkolja, nem túlzás: tombolja végig a meccseket. A televízió képernyők előtt pedig ki tudja hányan. A rajongás nem véletlen: egyrészt a játék rendkívül izgalmas, szórakoztató és látványos is, másfelől a résztvevők igazi különc figurák, szerethető arcok. Mindenkinek van beceneve, játékok előtti bevonulózenéje, s a legtöbbnek saját, jól kitalált öltözéke, frizurája, ünneplése is akad. A szurkolók közül mindenki tud magának választani kedvencet közülük.

Visszakanyarodva a sportág korábbi időszakára, feljegyzések vannak, hogy dartshoz hasonló játékot már a középkorban is játszottak. Az Angliából eredő tevékenységet a monda szerint a szabadból (a pubokba) bekívánkozó íjászok találták ki. A sportág mai formájának alapjait a 19. század végén rakták le. A darts a 20. század második felében szinte robbanásszerű fejlődésen ment át, ez köszönhető volt a technikai haladásnak, de elsősorban annak, hogy nagyobb lett a szervezettség, és ezáltal a televíziók is megtalálták maguknak a sportágat. A dartsgépek (elektronikus, vagy soft darts) megjelenésével a népszerűség újfajta lendületet kapott, sokkal szélesebb körben vált elérhetővé. Nemcsak a játéktermek, szórakozóhelyek, kocsmák alapkelléke lett, hanem beférkőzött a háztartásokba is.

Angliában több mint hétmillióan űzik versenyszerűen a sportágat, de világszinten is jelentős az igazolt dartsozók száma. A magyar szövetség 1991-ben alakult meg, s bár a sportág hazánkban is kedvelt, egyelőre nem tudott átütő sikereket és elismertséget hozni. Mindenesetre aki versenyezni szeretne, jó eséllyel talál megfelelő dartsklubot lakóhelye közelében.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Hogyan vásároljunk tudatosan?

Különböző marketingfogásokkal, reklámokkal és akciókkal irányítanak bennünket vásárlás közben, akár a termék új és tetszetős csomagolásával, akár azzal, hogy melyik polcra tették, akár esetleges akciókkal, így, ha nem követjük szigorúan a listánkat, bizony könnyen elcsábulhatunk és a végeredmény: a tervezett vásárlási összeg sokszorosa a pénztárnál.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.