Menü

Ezt próbáld ki – amerikai futball

Az amerikai focival kapcsolatban az „ezt próbáld ki!” felszólítás helyett helyesebb volna az „ezt nézd meg!”. A sportág népszerűsége az utóbbi években Magyarországon is hihetetlenül megnőtt, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti az aktív résztvevők számának emelkedését.

Remek sport, divat, hobbi, szórakozás, az amerikai életérzés része – mindegyik igazi az amerikai futballra és a sportág népszerűségének az okaként is megnevezhetjük bármelyik felsorolt okot, vagy akár azok összességét is. Tény, manapság már rengetegen nézik az amerikai futball közvetítéseket a televízióban, s a rajongókat az sem tántorítja el, hogy kedvenc szórakozásukért a legtöbbször késő estig fent kell maradniuk, vagy épp hajnalban kelniük.

Az amerikai foci persze ez esetben egyenlő az USA legismertebb profi sportági szövetségével, a National Football League-el, azaz az NFL-el. Ez a világ egyik legismertebb és legnézettebb bajnoksága, ami persze nagyban köszönhető a televízióval való nagyon korai „háziasításnak” és a legapróbb részletekre kiterjedő profi munkának, illetve szemléletnek is.

A sportág hazai televíziós népszerűsége persze a pályán is hatott, Budapest mellett ma már szinte mindegyik megyeszékhelyen, nagyobb városban találunk csapatot. Sokan kóstolnak bele az amerikai fociba, mindenképpen nőtt a hazai színvonal, de az igazi áttörés, a profizmus még nagyon messze van.

A keménységéről elhíresült sportág jó felkészüléssel és megfelelő védőfelszereléssel nem veszélyesebb az átlagnál. Erre jó példa, hogy gyerekek is elkezdhetik, a fiatalok gyakran speciális formáját űzik az amerikai focinak. A fizikai erő mellett a sport a taktikai képességet is fejleszti, hátránya, hogy nem tartozik az olcsó elfoglaltságok közé.

Fotó:
sxc.hu

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.