Menü

A tél igazi kincse: vérnarancs

  • Dátum: 2014.01.07., 15:07

A tél egyik különleges és kedvenc gyümölcse a vérnarancs. A rubinvörös, sötét narancssárga vagy barna húsú, lédús gyümölcs édesebb és kisebb, mint a hagyományos narancs. Kívülről nagyon nehéz megkülönböztetni a két citrusfélét egymástól. Ugyanakkor íze emlékeztethet a kevésbé érett málnához vagy eperhez is.

A vérnarancs a Földközi-tenger vidékén évszázadok óta népszerű. Több fajtája ismert: a mélyebb színű, enyhén keserű Moro, továbbá a nagyon édes Tarocco, és a Sanguinello.

A vérnarancs jótékony hatása
A gyümölcs vörös színét a benne lévő antocianin vegyületnek köszönheti, ennek számos pozitív tulajdonsága ismert. A többi között antioxidáns hatású, így megakadályozza a rákos sejtek gyors növekedését, gyakori fogyasztás esetén meg is öli azokat. Napi egy vérnarancs elfogyasztása bőségesen fedezi a C-vitamin szükségletet. Káliumot, A-vitamint, vasat, kalciumot, és rostot is tartalmaz. Különösen ajánlott magas vérnyomással küzdőknek, szívbetegeknek, és védekezhetsz vérnaranccsal a stroke valamint a szürkehályog ellen is.

Így is próbáld ki!
Étrendedbe számos helyen beleillesztheted. Dobd fel a salátákat vérnaranccsal! Mentával, céklával párosítva igazán különleges ízvilágot kapsz. Levét kifacsarva is érdemes megkóstolnod. Továbbá koktélok, szószok, lekvárok, kompótok ízletes összetevője lehet, de csokival is isteni.

Így tárold!
Ha vérnarancsot vásárolsz, kerüld a szivacsos állagú gyümölcsöt, mert az nagy valószínűség szerint penészes. Tárold szobahőmérsékleten néhány napig, vagy tedd egy lezárt dobozba a hűtőszekrénybe, akkor több hétig is eláll.

Forrás:
www.e-harmonia.hu

Fotó:
sxc.hu

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani