Menü

Kasvirágot náthára, influenzára

A bíbor kasvirág az egyik legkiválóbb immunerősítő gyógynövény, amelyet betegség megelőzésére, valamint nátha, influenza és egyéb nyavalyák esetén is nagy hatással fogyaszthatunk.

Az Egyesült Államokban őshonos növény a XVIII. században került az európaiak köztudatába. Csodatévő, gyógyító erejű növénynek tartották, ezért sok helyütt a házi kiskertekben is feltűnt. Áldásos hatása egyébként valóban elvitathatatlan, ezért érdemes rendszeresen, főleg a téli, megfázásos időszakban, fogyasztani.

A Texasban a mai napig vadon termő echinaceának összesen kilenc fajtáját ismerjük, s mindössze kettőt használnak fel gyógyászati célokra.

A gyökérből tudják kinyerni a legtöbb hatóanyagot, de a föld feletti részéből is hasznos anyagokat gyűjtenek be a hozzáértők.

Az amerikai őslakosok, az indiánok nemcsak nátha esetén alkalmazták, hanem kígyómarás, vagy egyéb bőrbetegség esetén is. Már ebből is láthatjuk, a felhasználása igen sokrétű, de a mai, modern orvostudomány még több gyógyerőt tulajdonít neki.

A bíbor kasvirággal enyhíthetjük, gyógyíthatjuk a nátha, influenza, középfülgyulladás tüneteit. Csillapíthatjuk a torok-, és mandulafájást, a hörghurutot, vagy az arcüreggyulladást. Csökkenti a lázat, a köhögést, a fáradékonyságot, a gyengeséget, a végtagfájdalmakat is.

Külsőleg a nehezen gyógyuló sebek, fertőzéses bőrbetegségek, ekcéma, fekélyek, felfekvések, tályog ellen is jó. A bíbor kasvirággal felléphetünk az afta, a szájpenész, a herpesz ellen is, de mindenféle légúti és húgyúti fertőzéskor is gyógyír. Mivel az egyik legkiválóbb természetes fertőzés-gátló, ezért véd a vírusok, a baktériumok, a gombák ellen.

A rákos, daganatos megbetegedések esetén, a sugár- és kemoterápia tüneteinek enyhítésére is használják.Az egészséges emberek pedig megelőzésként szedhetik.Tavasszal nehezen bújik el, ám júniustól szeptemberig virágzik, így csodaszép éke lehet kertünknek.

Fotó:
kepguru.hu

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.