Menü

Szívinfarktus – fiatal korban is érdemes odafigyelni

A helytelen életmóddal és táplálkozással párhuzamosan, akár genetikai hajlammal támogatva a fiatalokat is érinthetik a szív és érrendszeri megbetegedések, így a szívinfarktus is.

A szív és érrendszeri megbetegedések kockázataival, veszélyeivel és gyakoriságával szinte mindenki tisztában van, ugyanakkor kevesen tudják, hogy ezek a problémák nemcsak a középkorúakat és az időseket érintik. Akár a 40 év alattiak is kaphatnak szívinfarktust és a statisztikák szerint nő azok száma, akiket a negyedik iksz alatt ér el a probléma.

A fiatalkori szívinfarktusnak számos kiváló oka lehet. A stresszes életmód mellett, amelyen talán kapásból a legnehezebb változtatni, elsősorban a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód kombináció lehet a ludas. A mértéktelen koffeinbevitel, az energiaitalok napi fogyasztása, valamint a rendszertelen életmód, az alváshiány mind-mind kockázati tényező. Ahogyan az elhízás, az alkoholizmus, valamint a dohányzás, és a kábítószer fogyasztás is. A szakemberek sokszor külön kiemelik a dohányzást, amely ellen a lehető legnagyobb személyes erőfeszítésre buzdítják az érintett embereket. A rendszeres testmozgás egyéb jótékony hatásai mellett az elhízás megakadályozásával összefüggésben is fontos.

Említést kell tenni a genetikai hajlamról is. Családi, örökölhető kockázati tényezők esetén érdemes a fent említett dolgokra még inkább odafigyelni.

Mikor lehet baj? Az orvosok, függetlenül attól hány éves az illető, folyamatos mellkasi fájdalom, nehézlégzés, verejtékezéssel járó erős gyengeség, rosszullét esetén mindenképpen alapos kivizsgálást javasolnak. Akkor is érdemes segítséget kérni, ha terhelésre jelentkezik a mellkasi probléma, még abban az esetben is, ha nem túl erős a fájdalom.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.