Menü

Elegendő élelmiszer, rosszul elosztva

Egy nemrégiben elkészített világrangsor szerint táplálkozás szempontjából Hollandiában a legjobb és Csádban a legrosszabb élni. Részletek és okok.

Az Oxfam nevű, szegénység ellen küzdő nemzetközi szervezet felmérése a magyar sajtót is bejárta. A szervezet olyan élelmiszer ipari és táplálkozási jellemzők szerint rangsorolta a világ országait, mint a hozzáférhetőség, az ár, a minőség, valamint a lakosság egészségi állapotát is vizsgálta bizonyos paraméterek alapján.

Ezek tükrében Hollandiában a legjobb enni, az élmezőny további sorrendje pedig: Franciaország, Svájc, Ausztria, Belgium, Dánia, Svédország, Ausztrália, Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália.

Magyarország a 25. listán többek között Kanadával és Brazíliával a holtversenyben. Ami a mezőny hátsó szakaszát illeti, nem meglepő, hogy afrikai országokat találunk a rangsor végén. Etiópiát, Angolát és a sereghajtó Csádot. Míg a nyugat-európai országokban és a többi fejlett államban a tiszta ivóvízhez való hozzáférés alapvető, a szegény nemzeteknél ez sokszor súlyos probléma. A hollandok változatosan esznek, viszonylag olcsó náluk az élelmiszer, míg a csádi családok költségvetésének mintegy háromnegyede megy el, méghozzá általában rossz minőségű táplálékra. Hollandia ráadásul jól szerepel a cukorbetegség tekintetében, igaz a túlsúlyosok aránya náluk elég magas.

A rangsor hátsó részében akadnak gazdag országok is, ezek elsősorban a nagyarányú cukorbetegségi előfordulás, illetve túlsúlyosság miatt kerültek oda.

A tanulmány megállapítja, hogy az éhezés (és az egyéb élelmiszerellátási problémák, anomáliák) egy olyan világban vannak jelen, amely egyébként mindenki számára elegendő táplálékot termel és állít elő. Míg a világ egyik része túlfogyaszt, akár egészen beteges szinten, addig a másik fele nap, mint nap éhesen fekszik le aludni.

Fotó:
pixabay.com

Az egyik legszuperebb fehérjeforrásunk, a tojás

Nem a legolcsóbb fehérjeforrás, de az egyik legjobb. Egy átlagos, és rendes tojás ~60 gramm. Sajnos sokan az olcsóbbat veszik meg, de az „S” méretűek többnyire még az 50 grammot se érik el.

Évezredes csodaszernek mondható a kefir

Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már nagyon régóta az emberek. De mit is érdemes tudnunk róla?

A káposztafogyasztás áldásos hatásai

A káposzta változatai mindenki számára elérhető, számtalan módon felhasználható, olcsó, emellett pedig rendkívül egészséges. Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.

A fehérjeporok körüli mítoszok

Még ha csak kedvtelésed a testépítés és a sport, akkor is nagy eséllyel megemelted már a fehérjebeviteled egy nem sportoló emberéhez képest. Viszont minden étel káros, nagy mennyiségben.

A túl sok vitamin veszélyes!

Az emberek többsége általában rendszeresen fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.