Menü

Transzplantáció: fizikai és pszichés küzdelem

A transzplantáció eljárása tulajdonképpen az utolsó esély, és a túlélés jelképe is, hiszen amikor szervátültetésre kerül sor mindig egy betegség végstádiumáról, egy kritikus állapotról van szó.

És bár a szervátültetés magában hordozza az újrakezdés, túlélés esélyét, a műtéti beavatkozás után még számos rizikótényezővel kell megküzdeni.

A pszichés állapot ez esetben is kulcsfontosságú lehet. Nincs egyszerű dolga azoknak, akik transzplantáción esnek át, hiszen az életmentő műtét egyben komoly pszichés következményekkel is jár, számolni kell többek között a testkép integritásának sérülésével. A kiszolgáltatottság érzése, és a donor szerv beültetése elidegenedést válthat ki a saját testtől. A testkép sérülése mellett gyakran megjelenik a donor iránt érzett bűntudat is, valamint a saját egészséggel kapcsolatos aggodalmak, melyek együttesen komoly pszichológiai teherként hatással vannak a gyógyulási folyamatra. Sokszor az átültetés után egy szorongó, depresszív lelki állapot alakul ki, és az alvászavar is gyakori kísérő tünet. 

Természetesen a szakemberek is felmérték már, hogy a transzplantáció sikerességét pszichés rizikótényezők is befolyásolják. Az átültetés után komoly kihívást jelent, hogy a beteg testképének egysége helyreálljon, és a donor szerv befogadása mind szomatikus, mind mentális szinten megtörténjen. A felgyógyulásban tehát kulcsszerepe lesz: a mentális állapotnak, a negatív érzelmek feloldásának, a testkép integritásának és ezzel párhuzamosan az új lehetőség elfogadásának.

Fotó:
pixabay.com

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

Energiaital a gyerekek kezébe nem való?

A tinik nagy része gyakran iszik energiaitalt, és sajnos a termékek marketingkampánya is egyre jobban a fogyasztásukra buzdít. Azzal pedig, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon csak kevesen foglalkoznak.

Gondoljunk a szemünk védelmére

Ha nem fáj semmink akkor gyakran hajlamosak vagyunk kihagyni a szűrővizsgálatokat, és csak akkor fordulunk orvoshoz, hogy ha már baj van. Így van ez a szemünkkel is, pedig apró odafigyeléssel számtalan kellemetlenségtől megóvhatnánk magunkat.

Egészséges tejdesszertek?

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról a minap a britek, főleg a gyerekeknek szánt joghurtok óriási cukortartalma került terítékre. Azt hiszem nem kell messze mennünk, itthon is tanulságos körülnézni a boltok polcain. Vajon mennyire egészségesek ezek a nyalánkságok és mivel helyettesíthetjük őket?