Menü

Kicsi, zöld, jó – a kivi

A kivi az egyik legfelkapottabb gyümölcs ebben a január végi-február eleji időszakban. Népszerűvé válásának oka nem véletlen, a sok vitamin mellett különböző betegségek megelőzésében is segíthet.

A fura kinézetű és jellegzetes ízű gyümölcsről mindenki elsősorban Új-Zélandra asszociál, ami helyes, de a kivi igazából kínai származással büszkélkedhet. Korábban több más névvel is illeték, mai elnevezését új-zélandi meghonosítóitól kapta, a kivi a helyiek nemzeti jelkép-madara.

A kivi komoly B, C, és K-vitamin-forrás, tartalmaz A-vitamint, valamint értékes antioxidánsokat és nyomelemeket. Bebizonyították, hogy jelentősen csökkenti a magas vérnyomást, abban az esetben, ha valaki naponta legalább három darabot elfogyaszt. Jótékony hatása azonban itt nem áll meg, védi szívünket és szebbé, feszesebbé teszi bőrünket. Ezek mellett emésztésjavító tulajdonságát is feljegyezték.

A téli időszakban felerősödnek előnyei, a nagyon fontos C-vitamin remekül pótolható belőle, mindössze egy darabbal ki tudjuk elégíteni napi szükségletünket. Napi fogyasztásra ajánlott, ami alól a vesebetegséggel küszködők, és az allergiások jelentenek kivételt.

Persze egyáltalán nem mindegy a gyümölcs minősége, a napokban is foglaltak le Magyarországon eladásra szánt kivi-szállítmányt. Csak olyan helyen vásároljunk, ami már korábban bevált, ahol feltüntették a származási helyet, és egyébként is megbízunk a készlet minőségében.

Fotó:
pixabay.com

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?