Menü

Illóolajok szerepe az egészségmegőrzésben

Az illóolajokat több ezer éve használja az emberiség egészségmegőrzésre, az aromaterápia megelőzésre és gyógyításra is alkalmas.

Az illóolajok jótékony hatásait kihasználhatjuk párologtatás útján, amit megtehetünk egyszerű aroma mécsesekkel, vagy nagyobb terekben is alkalmazható esszenciális olaj diffúzorok segítségével. A diffúzorok olyan elektromos készülékek, melyek inhalálásra, illatosításra és párologtatásra egyaránt alkalmasak.

A diffúzorok segítségével jelentős egészségvédő hatást tudunk elérni például iskolákban, óvodákban is. A kellemes atmoszféra megteremtése mellett ugyanis a megfelelő illóolajok párologtatásával fertőtleníthetjük a levegőt, ami a betegségek megelőzése szempontjából jelentős lehet. Például a citrom, vadlevendula, és a rozmaring olaj immunerősítő hatású, ezeket érdemes alkalmazni járványok ideje alatt. A fenyő olaj pedig nemcsak a levegő fertőtlenítésére alkalmas, hanem figyelem serkentésére is bevethetjük. 

Iskolákban délelőttönként használhatunk tanulást (koncentrációt, figyelmet) serkentő illóolajokat, óvodákban délutánonként pedig nyugtató hatású, vagyis elalvást segítő esszenciákat érdemes párologtatni. Ha már betegek vagyunk, akkor másfajta olajokat, vírusölő illóolajokat ajánlatos használni, ilyen például a madagaszkári kámfor, a vadlevendula olajból pedig kiváló torokfertőtlenítőt készíthetünk.

Egyébként az illóolajat nemcsak párologtatás útján hasznosíthatjuk egészségünk megőrzésének érdekében, hanem használhatjuk úgy is, hogy bekenjük vele a testünket akár napi rendszerességgel is. Ilyenkor az illóolajat valamilyen növényi olajba (például: makadámdió olaj) kell bele keverni, napi 8 csepp illóolajat ajánlanak a szakemberek három héten át, kúraszerűen.

Fotó:
sxc.hu

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.