Menü

Ezt próbáld ki! - röplabda

A röplabda közkedvelt sport, olyan mozgásforma, amely fejleszti a koordinációt, gyors gondolkodást, mozgást és rugalmasságot igényel.

A röplabda elsajátítása egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Főleg, ha valaki úgy próbálkozik, hogy az alapvető mozdulatokkal nincs tisztában. Amennyiben viszont az említett mozdulatokat egy szakember segítségével megtanuljuk és begyakoroljuk, már élvezhetjük is a játékot.

A sport elődje a 19. század utolsó éveiben alakult ki az Egyesült Államokban. Érdekesség, hogy eleinte nem korlátozták a résztvevő csapatok létszámát, azaz a háló két oldalán bármennyi játékos szemben állhatott egymással. Ráadásul a pályán lévők akárhányszor labdába érhettek, mielőtt átjuttatták a játékszert az ellenfél oldalára. A röplabda modern változatára és annak hivatalos versenyeire még csaknem fél évszázadot kellett várni. Az olimpiai programba 1964-ben került be a sportág és azóta is része a világ legnagyobb sporteseményének. A teremröplabdához a strandos változat a 90-es években csatlakozott az ötkarikás programban.

A modern változatban egy csapat háromszor érhet labdába, mielőtt az elhagyja a térfelet. Pontot akkor lehet szerezni, ha a játékszer lepattan (a másiknál természetesen), elhagyja a játékteret, vagy a hálóban köt ki, illetve akkor is, ha valamelyik együttes hibázik. Persze a részletes szabályok ennél jóval kidolgozottabbak és bonyolultabbak.

A röplabda nagyon látványos tud lenni. A profi mérkőzések gyorsak, dinamikusak, sokszor kiegyenlítettek és izgalmasak. A játék az amerikai kontinensről indulva másutt is elterjedt és igen népszerű lett. Kiemelten sokan űzik Oroszországban, Olaszországban, Kínában, Szerbiában és Brazíliában.

Fizikailag és technikai szempontból is nagyon fejlesztő sport, hátránya, hogy a versenyszerűen űzők közé csak egy bizonyos testmagasság fölött lehet bekerülni. Ugyanakkor ez utóbbi nem számít, ha szabadidős elfoglaltságként űzzük a röpit.

Fotó:
pixabay.com

Spórolás, okosan és egészségesen!

Azt hisszük, hogy spórolni rengeteg megszorítással jár, hogy a garasoskodás valami rossz és rettenetes dolog, ami mindenképpen sok feladással jár. Nem mondom, hogy nincs ára, de sokkal kisebb, mint gondolnánk. A megtakarításunk, pedig kárpótol! A pénztárcánk és a testünk is hálás lesz!

Trendforduló a sminktetoválásban

Az elmúlt öt évben többet fejlődött a sminktetoválás, mint az azt megelőző két évtizedben. A szakmai és technológiai innovációk új stílust teremtettek, melynek fókuszában a személyre szabottság áll. A változás elkezdődött, azonban a szakma megújulása még évekig eltart.

Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek

Első körben talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentrálóképességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel.

Te sem tudsz aludni?

Hullafáradtan ágynak esel. Csend, nyugalom, kényelem, gyerekeket is ágyba varázsoltad, végre pihenés! - gondolod. Már elszámoltál százig, ám valamiért mégis a plafont bámulod, nem tudsz aludni, ha mégis óránként felriadsz, folyton az időt nézed,másnap pedig alig bírsz kikelni az ágyból. Ismerős?

30 napig napi 3 liter víz kihívás

Nagyszabású kihívás indul, mindenkit várnak, aki szeretne egészségesebben élni.A kihívás neve: Idd magad egészségesre!
A célja pedig, hogy a résztvevők 30 napon keresztül napi 3 liter vizet igyanak.