Menü

Ezt próbáld ki! - röplabda

A röplabda közkedvelt sport, olyan mozgásforma, amely fejleszti a koordinációt, gyors gondolkodást, mozgást és rugalmasságot igényel.

A röplabda elsajátítása egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Főleg, ha valaki úgy próbálkozik, hogy az alapvető mozdulatokkal nincs tisztában. Amennyiben viszont az említett mozdulatokat egy szakember segítségével megtanuljuk és begyakoroljuk, már élvezhetjük is a játékot.

A sport elődje a 19. század utolsó éveiben alakult ki az Egyesült Államokban. Érdekesség, hogy eleinte nem korlátozták a résztvevő csapatok létszámát, azaz a háló két oldalán bármennyi játékos szemben állhatott egymással. Ráadásul a pályán lévők akárhányszor labdába érhettek, mielőtt átjuttatták a játékszert az ellenfél oldalára. A röplabda modern változatára és annak hivatalos versenyeire még csaknem fél évszázadot kellett várni. Az olimpiai programba 1964-ben került be a sportág és azóta is része a világ legnagyobb sporteseményének. A teremröplabdához a strandos változat a 90-es években csatlakozott az ötkarikás programban.

A modern változatban egy csapat háromszor érhet labdába, mielőtt az elhagyja a térfelet. Pontot akkor lehet szerezni, ha a játékszer lepattan (a másiknál természetesen), elhagyja a játékteret, vagy a hálóban köt ki, illetve akkor is, ha valamelyik együttes hibázik. Persze a részletes szabályok ennél jóval kidolgozottabbak és bonyolultabbak.

A röplabda nagyon látványos tud lenni. A profi mérkőzések gyorsak, dinamikusak, sokszor kiegyenlítettek és izgalmasak. A játék az amerikai kontinensről indulva másutt is elterjedt és igen népszerű lett. Kiemelten sokan űzik Oroszországban, Olaszországban, Kínában, Szerbiában és Brazíliában.

Fizikailag és technikai szempontból is nagyon fejlesztő sport, hátránya, hogy a versenyszerűen űzők közé csak egy bizonyos testmagasság fölött lehet bekerülni. Ugyanakkor ez utóbbi nem számít, ha szabadidős elfoglaltságként űzzük a röpit.

Fotó:
pixabay.com

Anya, ne dobd ki!

Egy kisebb lakás berendezése mindig nagy kihívást jelent, de néha csak egy kis tértisztítás, szelektálás és ötletesség kell ahhoz, hogy otthonunkban mindig rend legyen.

Kend a hajadra, avagy hajpakolások házilag!

Dús és egészséges, tekintélyes és fényes, csillogó hajkorona? Természetes megoldások olcsón és gyorsan? Egyszerű hajpakolások házilag! Nézzünk néhány szépségtippet!

Hajápolási kisokos nyárra

Napfény, izzadás, sós víz, hajszárítás… csak egy átlagos nyár a hajunk számára. A rengeteg káros hatás ellen azonban néhány jó tippel könnyen tehetünk.

Leánybúcsú, ahogyan a menyasszony kívánja

A lánybúcsúkra általában ugyanaz jellemző, mint az esküvőkre: ha a menyasszony boldog, mindenki boldog, de ha a menyasszony ideges, fuss, amerre látsz! Ha pedig abban a helyzetben vagy, hogy te szervezed a lánybúcsút, van pár teendő, amire először nem is gondolsz, hogy a te feladatod. Hogy ne érjen minden teljesen váratlanul, pár ötletet összeszedtünk neked.

Természetes megoldások szúnyogcsípésre

A szúnyogok zümmögésénél talán csak a csípésük okozta duzzanatok, és vöröslő viszkető foltok bosszantóbbak. Néhány egyszerű, természetes és hatékony megoldást mutatunk a szúnyogcsípések kezelésére. Ezek gyorsak, egyszerűek, vegyszerektől mentesek. Egy próbát megér. Most már, csak egy szúnyogra kell várni.