Menü

Ezt próbáld ki! - röplabda

A röplabda közkedvelt sport, olyan mozgásforma, amely fejleszti a koordinációt, gyors gondolkodást, mozgást és rugalmasságot igényel.

A röplabda elsajátítása egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Főleg, ha valaki úgy próbálkozik, hogy az alapvető mozdulatokkal nincs tisztában. Amennyiben viszont az említett mozdulatokat egy szakember segítségével megtanuljuk és begyakoroljuk, már élvezhetjük is a játékot.

A sport elődje a 19. század utolsó éveiben alakult ki az Egyesült Államokban. Érdekesség, hogy eleinte nem korlátozták a résztvevő csapatok létszámát, azaz a háló két oldalán bármennyi játékos szemben állhatott egymással. Ráadásul a pályán lévők akárhányszor labdába érhettek, mielőtt átjuttatták a játékszert az ellenfél oldalára. A röplabda modern változatára és annak hivatalos versenyeire még csaknem fél évszázadot kellett várni. Az olimpiai programba 1964-ben került be a sportág és azóta is része a világ legnagyobb sporteseményének. A teremröplabdához a strandos változat a 90-es években csatlakozott az ötkarikás programban.

A modern változatban egy csapat háromszor érhet labdába, mielőtt az elhagyja a térfelet. Pontot akkor lehet szerezni, ha a játékszer lepattan (a másiknál természetesen), elhagyja a játékteret, vagy a hálóban köt ki, illetve akkor is, ha valamelyik együttes hibázik. Persze a részletes szabályok ennél jóval kidolgozottabbak és bonyolultabbak.

A röplabda nagyon látványos tud lenni. A profi mérkőzések gyorsak, dinamikusak, sokszor kiegyenlítettek és izgalmasak. A játék az amerikai kontinensről indulva másutt is elterjedt és igen népszerű lett. Kiemelten sokan űzik Oroszországban, Olaszországban, Kínában, Szerbiában és Brazíliában.

Fizikailag és technikai szempontból is nagyon fejlesztő sport, hátránya, hogy a versenyszerűen űzők közé csak egy bizonyos testmagasság fölött lehet bekerülni. Ugyanakkor ez utóbbi nem számít, ha szabadidős elfoglaltságként űzzük a röpit.

Fotó:
pixabay.com

Motivációs tippek téli futáshoz

Mint sok minden másnak az életben, a futásnak is egyik legfőbb alapját képezi a motiváció. Sport nélkül nehezen létezik kiegyensúlyozott étrend is, mivel ez a kettő kéz a kézben jár. Télen még nehezebb elindulni, mert hideg van és sötét, ráadásul esik a hó. Hogyan lépjünk mégis ki az ajtón?

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

Végeztem a vizsgákkal – hogyan tovább?

Bár az egyetemistáknak a vizsgaidőszak a legnagyobb mumus az évben, mégis megtörténhet, még ha ritkán is, hogy idő előtt végeznek a vizsgáikkal. Hogyan lehet a megmaradt időt a lehető legjobban kihasználni? Most erre mutatunk pár ötletet.

Dolgok, amelyek gátolnak a fejlődésben

Sokszor azt gondoljuk, mindent jól csinálunk: megfelelően táplálkozunk, az edzéstervünk is stimmel, sőt, még eleget is pihenünk, de valami még sincs rendben. Ez egy jel lehet arra, hogy igenis valamit gyökeresen meg kellene változtatnunk a siker érdekében.

A mérleg a barátunk? (Nem)

Egy ideje már nem vagyunk jóban. Nem szeretek vele konfrontálódni. Csak elszomorít, ha meglátom. Jobb, ha nem is találkozunk. Férjem szerint nem volt rám jó hatással. Furcsán viselkedtem közelében. Sokat aggódtam és idegeskedtem miatta. Hisztis is voltam. A mérleg már nem a barátom. Na és neked?