Menü

Ezt próbáld ki! - röplabda

A röplabda közkedvelt sport, olyan mozgásforma, amely fejleszti a koordinációt, gyors gondolkodást, mozgást és rugalmasságot igényel.

A röplabda elsajátítása egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Főleg, ha valaki úgy próbálkozik, hogy az alapvető mozdulatokkal nincs tisztában. Amennyiben viszont az említett mozdulatokat egy szakember segítségével megtanuljuk és begyakoroljuk, már élvezhetjük is a játékot.

A sport elődje a 19. század utolsó éveiben alakult ki az Egyesült Államokban. Érdekesség, hogy eleinte nem korlátozták a résztvevő csapatok létszámát, azaz a háló két oldalán bármennyi játékos szemben állhatott egymással. Ráadásul a pályán lévők akárhányszor labdába érhettek, mielőtt átjuttatták a játékszert az ellenfél oldalára. A röplabda modern változatára és annak hivatalos versenyeire még csaknem fél évszázadot kellett várni. Az olimpiai programba 1964-ben került be a sportág és azóta is része a világ legnagyobb sporteseményének. A teremröplabdához a strandos változat a 90-es években csatlakozott az ötkarikás programban.

A modern változatban egy csapat háromszor érhet labdába, mielőtt az elhagyja a térfelet. Pontot akkor lehet szerezni, ha a játékszer lepattan (a másiknál természetesen), elhagyja a játékteret, vagy a hálóban köt ki, illetve akkor is, ha valamelyik együttes hibázik. Persze a részletes szabályok ennél jóval kidolgozottabbak és bonyolultabbak.

A röplabda nagyon látványos tud lenni. A profi mérkőzések gyorsak, dinamikusak, sokszor kiegyenlítettek és izgalmasak. A játék az amerikai kontinensről indulva másutt is elterjedt és igen népszerű lett. Kiemelten sokan űzik Oroszországban, Olaszországban, Kínában, Szerbiában és Brazíliában.

Fizikailag és technikai szempontból is nagyon fejlesztő sport, hátránya, hogy a versenyszerűen űzők közé csak egy bizonyos testmagasság fölött lehet bekerülni. Ugyanakkor ez utóbbi nem számít, ha szabadidős elfoglaltságként űzzük a röpit.

Fotó:
pixabay.com

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Nyújtás tökéletesítésének módszerei

Mint tudjuk a sport elengedhetetlen része a bemelegítés és a nyújtás. Sokan az idő hiányára való tekintettel elhanyagolják ezeket és egyből a futópadra ugranak. Viszont, hogyha jól végiggondoljuk, például a munkából hazaérve is általában leülünk egy percre és megállunk egy picit, ami segít abban, hogy ráhangolódjunk az elkövetkezendő feladatra. Testünk hálás lesz nekünk, hogyha időt szánunk rá. Ezért a továbbiakban bővebb információkat kaphatsz arról, hogyan tudhatod az edzésed végén az i-re a pontot tenni.

Ingerültség – mondj rá nemet!

Az őszi időszak sem kevésbé stresszes, mint a téli, a tavaszi vagy a nyári. Főleg azoknak, akik nem szeretik az időjárás szélsőséges változásait, a hirtelen nagy terheket, nehezen birkóznak meg a változó szokásokkal vagy a rövidülő napokkal. De bármilyen évszak is legyen, fontos, hogy az ingerültségünket ne vezessük le másokon, és a saját feszültségünk ne legyen a kapcsolataink romboló tényezője.

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Önkénteskedési kisokos Ázsiában - Chance Program

A világmegváltás ma is elmarad érdeklődés hiányában, de azért aki akarja, megteheti a magáét. A Srí Lanka-i Chance Program sok nehéz helyzetben lévő gyereknek jelent segítséget. Az alapvetően magyar(!) programban sokan megtalálhatják a számításukat, fejleszthetik türelmüket és képességeiket.