Menü

Uszoda kontra fertőzések

Az úszás rendkívül egészséges sport, amely remek alakformáló, ugyanakkor kíméletesen terheli a szervezetet, így gyakorlatilag mindenkinek ajánlott mozgásforma. A hideg hónapokban nagyon sokan keresik fel az uszodákat, s a megnövekedett forgalom megnövekedett veszélyforrást jelent a különböző fertőzések miatt.

Ha szeretünk úszni, semmiképpen se adjuk fel, csak azért, mert az uszodában többféle fertőzéssel is szembe kell néznünk. Inkább próbáljuk megelőzni a bajt.

De lássuk, milyen nyavalyák támadhatják meg az óvatlan sportbarátot?

Az egyik leggyakoribb uszodai fertőzés a bőrgomba. Főleg a lábak körmeit támadja meg, de a kézre is könnyen átterjedhet, sőt a nemi szerveket is veszélyeztetheti. Épp ezért mindig használjuk a medencéknél kihelyezett fertőtlenítő folyadékot, magyarán lépjünk bele, és az úszás után teafa krémmel, vagy olajjal, grapfruit mag olajjal kenjük be a veszélyeztetett területeket. Ezek ugyanis nagyon erős gombaölő szerek, sőt fertőtlenítenek is.

Az uszodaszemölcs nagyon gyorsan terjed és igen makacs bőrbetegség. Jobbára a gyerekeket támadja meg, főleg a nyakon, az arcon, a hónaljban, a törzsön és a nemi szervek környékén jelentkeznek az 1-2 milliméter átmérőjű csomócskák csoportjai. Nagyon gyorsan szaporodik, ezért gyorsan bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha megjelenik.

A közönséges szemölccsel sem érdemes otthon vacakolni, a bőrgyógyász gyorsan és hatékonyan tudja eltávolítani. Mindkettő ellen úgy védekezhetünk, ha alaposan lezuhanyozunk úszás után és jól szárazra töröljük minden porcikánkat, a lábujjak közeit is.

A gombás fertőzések is sok kellemetlenséget tudnak okozni, a férfiaknak és nőknek egyaránt. Az uraknál apró, piros, viszkető foltok jelennek meg az ágyékuk környékén, míg a hölgyeknél fehér, tömény, hüvelyi folyás jelentkezik, ezen kívül viszkető, szúró érzés. A nők kipróbálhatják, hogy uszoda tamponnal úsznak, ez speciálisan az ilyen fertőzések elkerülésére lett kifejlesztve. De hagyományos tampon is megteszi, ha átitatjuk teafa, vagy grapfruit, esetleg levendula olajjal.

Bármilyen egyéb bőrbetegségünk van, főleg ekcéma esetén, inkább kerüljük az uszodát, de nyílt sebbel és fekéllyel se menjünk a vízbe. Lehetőleg ne nyeljük le a klóros vizet, mert könnyen hasmenést, bélgörcsöt okozhat.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.