Menü

Mi okozhat fogproblémát?

Természetesen a szájhigiénia és a táplálkozás határozza meg leginkább fogaink állapotát. Ezen kívül persze az sem mindegy, hogy ki mit örökölt ezen a téren, de fogproblémáink hátterében állhatnak bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is.

Bizonyos antibiotikumok például többféle módon is okozhatnak fogainkkal kapcsolatos kellemetlenségeket. A tetraciklint tartalmazó antibiotikumoktól maradandó elszíneződés alakulhat ki fogainkon, egészségügyi szempontból ez nem káros, de esztétikai problémát jelenthet. Ráadásul egy- egy hosszú távú antibiotikumos kúra hatására (jótékony baktériumflóra elpusztítása miatt) könnyen elszaporodhat szervezetünkben a Candida nevezetű gomba, melynek egyik tünete lehet a fertőző szájpenész kialakulása.

Bizonyos fogamzásgátlók is okozhatnak kellemetlenséget a szájüregben. A magas progeszterontartalmú gyógyszerek gyakori mellékhatása a fogínyduzzanat, mely sok esetben gyulladáshoz is vezet. Az ínygyulladás fokozott érzékenységgel, fájdalommal járhat, ennek ellenére alapos szájápolásra van szükség, hogy megakadályozzuk az esetleges foglazulást, vagy fogvesztést.

Az antidepresszánsok elvileg hangulatunkat befolyásolják, ám bizonyos fajták nagy mennyiségben a véralvadásra is hatással vannak, szedésük ezért növelheti az ínyvérzés kockázatát. (Egyébként fogászati kezelések alkalmával, ilyen okból kifolyólag is meg szokták kérdezni a páciensektől, hogy milyen gyógyszereket szednek.)

Ellentmondásosnak tűnik ugyan, de a biszfoszfonát-tartalmú gyógyszerek, melyeket csontritkulásra írnak fel, az állkapocsban csontelhalást okozhatnak. Állkapocs érzékenysége, fájdalma, duzzanata esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek gyulladást és ebből kialakuló fogvesztést jelezhetnek.

Fotó:
pixabay.com

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Az ételfüggőség kialakulásának rejtett okai

Ételfüggőség kínoz? Szinte nincs olyan nap, hogy ne kívánj meg egy kis csokit, egy kis sós rágcsálnivalót? Lehet, hogy teljesen mást kíván a szervezeted!

Szervezetünk összetartó ereje a kollagén

A kollagén szervezetünk legfontosabb fehérjéje. Egy rostos kötőszövet, amely megtalálható a csontjainkban, izmainkban, bőrünkben, szemünkben, hajunkban és még a körmünkben is

A délutáni alvás hatásai

A biológiai óránknak köszönhetően délután három és öt óra között napközbeni álmosságot, fáradtságot érzünk. Az igazság azonban az, hogy minél fáradtabb akkor, amikor végül este lefekszik, annál mélyebben fog tudni aludni.

Aranyszabályok vesénk védelméhez

A vesebetegségek az életminőséget nagyban befolyásoló „csöndes gyilkosok”. Mégis számos dolgot tehetünk, hogy a vesebetegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük!