Menü

Nem könnyű józannak maradni az egészségiparban

A rossz szóval megfogalmazott, úgynevezett egészségiparnak nyilvánvalóan számos tévútja van. A gond ott kezdődik, hogy mi „imádjuk” ezeket, fogékonyak vagyunk a különleges és újszerűnek tűnő elméletekre.

A gyógyhatású, diétás, fogyasztó, életminőség javító, szépítő, formába hozó, erősítő, élethosszabbító szerek és módszerek világát éljük. Szinte nap, mint feltűnik valamilyen újdonság, amely akár egészen a világhírnévig is elmehet. Azzal együtt, hogy a tudomány képviselői a legtöbbet percek alatt, egyszerű és logikus magyarázattal söprik le az asztaltól, az emberekben a legtöbb esetben még mindig nagyobb az összeesküvés elméletek turbósította misztikumigény, mint a józanság. Persze józan legyen a talpán az, aki ki tud igazodni ebben az egészségügyi, táplálkozástudományi, zöld reform-forradalomban!

Vegyük például a közkedvelt zsírégetőket, amelyekre egy egész iparág épült rá az elmúlt években. Nem véletlenül, hiszen a dolog kikezdhetetlen ideológiával van megtámogatva: a kövérség csúnya és egészségtelen. A különböző gyógyszerek, kapszulák porok, krémek, turmixok akár gyanúsak is lehetnek, de hát annyira pofonegyszerű a használatuk, a megoldás sem lehet bonyolult. Ez azonban általában csupán illúzió, mert az esetek többségében, ha van is kedvező hatás, az rendkívül minimális, és hosszútávon egyáltalán nem jelent nagyobb egészséget.

A természetes szerek, növények, fűszerek más kategóriába tartoznak, bizonyítottan dolgoznak szervezetünkben, ami viszont nem feltétlenül mondható el a belőlük összeállított diéták esetében. Lehet, hogy túl egyszerű, de aki biztos úton akar járni, annak marad a sportolás, egészséges táplálkozás, csökkentett kalóriabevitel kombináció.

A zsírégetés persze csak egy téma a reformelméletek célpontjai közül, viszont jól példázza, hogy érdemes fenntartásokkal kezelni a dolgokat, több oldalról megvizsgálni, alaposabban utánajárni a különböző állításoknak.

Fotó:
pixabay.com

Tudnivalók a telített és a telítetlen zsírokról

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei a hosszú szénláncú zsírsavak és a glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz köthető hidrogénatomok száma. Az egészségtudatos táplálkozásnál fontos tudni mennyit vigyünk be ezekből a szervezetünkbe.

A bemelegítés elengedhetetlen fontossága

Miért kell bemelegíteni edzés előtt? Hogyan kell ezt végezni? Mit veszítesz, ha kihagyod? Remélem ez a cikk segítséget fog nyújtani abban, hogy ne ész nélkül kezdj neki az edzésnek.

Az edzés utáni étkezés szabályai

Sokakban felmerül a kérdés edzés után, hogy vajon mit, mikor és mennyit szabad enni? Mindenképpen próbálj ki több lehetőséget, idővel úgyis meglátod melyik az, ami számodra a legjobb, leghasznosabb. Íme, néhány ehhez kapcsolódó praktika, melyeket érdemes a jövőben elsajátítanod a fejlődésed érdekében.

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.