Menü

Ide veled D-vitamin!

Nem vitatott, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen egészségünkhöz, az viszont igen, hogy milyen módon pótolható hatékonyan ez az értékes vitamin.

A napfény az egyik legfőbb D-vitamin forrás, de manapság inkább rákeltő hatásával riogatnak. A szolárium megítélése is ellentmondásos, és nem teljesen tisztázott az sem, hogy a megfelelő barnaság elérése mellett vajon a D-vitamin pótlására is alkalmas-e. Télen pedig főként fontos kérdés, hogy hogyan juthatunk D-vitaminhoz.

A D-vitamin kulcsfontosságú szereppel bír, nemcsak a kalcium- felszívódás szabályozásáért és a csontsűrűség javításáért felelős, hanem több betegség megelőzésében is segítségünkre lehet.

Főként a csontritkulás, csontgyulladás megelőzésében lehet fontos szerepe, de ha elegendő mennyiségben van jelen szervezetünkben még a téli depressziót is elkerülhetjük segítségével. Hiánya autoimmun betegségek (pl.: sclerosis multiplex) és különböző bőrproblémák (pl.: pikkelysömör) kialakulásához vezethet, ezért pótlása fontos megelőző mozzanat lehet.

A magyar lakosság körében egyébként nagyarányú a D- vitamin hiánya, ezért is fontos, hogy milyen módon lehetséges (hatásos) a pótlása. Napi 10-15 perc a szabadban úgy, hogy a testfelületünk 15-20 százalékát éri a napfény, elegendő a szükséges endogén D- vitamin képzéshez. Télen ezt viszont nehéz kivitelezni, így más D-vitamin forrás után kell nézni. A D-vitamint tabletta formájában is biztosíthatjuk szervezetünk számára. És bizony ma már bizonyított az is, hogy a korszerű szoláriumok is képesek növelni a D-vitamin szintet.

A szolárium és a napfény is lehet rákkeltő, és lehet jótékony hatású is (lásd D-vitamin). Persze azért a napozás, a napfény természetességét nem lehet egyenértékűvé tenni a szoláriumozással. 

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?