Menü

Sokan szenvednek ettől a fájdalomtól

Érzékenyek a fogai? - kezdődik egy jó pár fogkrém reklám, amely természetesen rögtön segítséget is nyújt a problémával szemben. A dolog persze nem mindig ilyen egyszerű.

Nagyon sok ember küzd fogászati problémákkal, köztük azzal, hogy fogai rendkívül érzékenyek. A különböző hőhatásokra, vagy akár édes, savanyú ízekre jelentkező fájdalom a fogzománc elvékonyodását jelezheti.

Fogzománcunkat sokféleképpen „pusztíthatjuk”. Több étel és ital is roncsolhatja a felületet, amely eltűnésével a fogaink sokkal érzékenyebbek lesznek a behatásokra. Jellemzően a savas dolgokkal van probléma, ilyenek a szénsavas üdítők, a kávé, a tea, vagy a százszázalékos gyümölcslevek, de bizonyos gyümölcsök és joghurtok is. A táplálkozás mellett oda kell figyelni fogkefénk minőségére és helyes használatára, nem jó a túl erős sörte és az erőteljes vízszintes mozdulatokkal is óvatosan kell bánni. Egyébként az íny visszahúzódása is okozhat fájdalmat, mivel fogunk íny alatti részén nincs zománc. A szuvasodás és az ínygyulladás szintén növelheti a fent említett folyamatokat, ezzel a fájdalom kialakulását.

Na, de mi a a megoldás? Szó volt már a fogkrém reklámokról, a speciális termékek valóban használhatnak, igaz, ezek általában jóval drágábbak a hagyományos szereknél. Ezért érdemes odafigyelni a savas italokra és ételekre, akár úgy, hogy fogyasztásuk után öblítünk, vagy fogat mosunk. Azonban, ha túl savasat eszünk, vagy iszunk, a fogmosással érdemes várni, mert a dörzsöléssel tovább roncsolhatjuk a felületet. A legjobb tanácsot persze a szakember adhatja, fájdalom esetén mindenképpen érdemes a fogorvost felkeresni, és nem megvárni, hogy a probléma túl naggyá váljon. Az orvos segíthet eligazodni a fogkrémek és fogkefék között, és gyorsan kideríti, ha egyéb beavatkozásra, különleges módszerre van szükségünk.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.