Menü

Ide veled retekcsíra!

A kellemes idő egyenes következménye, hogy hamarosan megjelennek a piacon az első friss, új zöldségek. Ilyen például a ropogós, ízletes retek. De addig is, érdemes kipróbálni a retekcsírát, ami az influenzás, megfázásos időszakban különösen hasznos áldásos hatásai miatt.

A csírákat az emberiség nagyjából ötezer éve fogyasztja. Már akkor felismerték a gyógyítók, hogy a kis magból kifejlődött növényke hatványozottan tartalmazza a későbbi zöldség, gyümölcs, gabona vitaminjait, enzimjeit, ásványi anyagait.

Jelenleg tombol az influenza járvány és ebben a megfázásos, hűvös, napos, nem tudom, hogy öltözzek időben különösen érdemes a csírákhoz fordulni. Az egyik legkülönlegesebb ízű és rendkívül jó hatású, a retekcsíra.

A retekcsíra kissé pikáns ízvilágú, enyhén csípős, azonban nem kell tőle megijedni, nagyon finom és gyerekek is fogyaszthatják.

A retek egyébként is természetes antibiotikum, hát még a csírája. Különösen hatékony a megfázásos, influenzás betegségekre. A lerakódott nyákot oldja, csökkenti a felső légúti betegségek gyulladásait, megszabadít a hörghuruttól, az arc-, orr- és homloküreg gyulladástól. Enyhülést hoz az állandó orrduguláskor is. Ezzel együtt erősíti az immunrendszert is.

A retekcsíra esetén fontos kiemelni hőtermelő hatását, ami miatt a vérkeringést is felgyorsítja.

Tisztító hatása külsőleg, belsőleg, egyaránt érvényesül. Ha pattanásos a bőrünk, akkor magas foszfor tartalma miatt együk, ha rossz az emésztésünk, akkor pedig amiatt. Kitisztítja a beleket, megszabadítja a lerakódott salakanyagoktól és kórokozóktól, erősen vízhajtó, és a húgyutakat is tisztítja. Egy maréknál többet ne is együnk, különben egész nap járhatunk a mosdóba.

A szakemberek a reumásoknak is ajánlják, panaszaik napról-napra enyhülnek, rendszeres retekcsíra fogyasztása esetén.

A retekcsírához hozzájuthatunk nagyobb áruházakban is, de érdemes kipróbálni az otthoni csíráztatást is. Nem kell hozzá különösebb szakértelem, de mielőtt hozzálátnánk, fontos, hogy négy-hat órára áztassuk be a magokat.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.