Menü

Nincs gyógymód a náthára

Az influenzajárvány időszaka talán már elmúlt, de a nátha még komolyan szedi áldozatait. Kis túlzással minden második ember fújja az orrát, tüsszög, fej- és torokfájással, köhögéssel küzd.

A nátha vagy más összefoglaló nevén megfázás, meghűlés vírusos fertőzés (rengetegféle vírus okozhatja), amely a felső légutakat támadja, az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját. Nincs rá gyógymód, a tüneteket, amelyek voltaképpen immunrendszerünk válaszreakciói a fertőzésre, viszont lehet kezelni, enyhíteni.

A tünetek az esetek többségében nem tartanak tovább mint egy hét, vagy tíz nap. A gyermekek gyakrabban esnek áldozatul a náthának, és náluk gyakori, hogy a betegség lázzal is jár.

A kutatások szerint a betegség nem feltétlenül van összefüggésben azzal, hogy mennyire hideg az időjárás, az azonban biztos, hogy az alacsonyabb páratartalom kedvez a vírus terjedésének. Ahogyan az is, hogy az emberek télen több időt töltenek zárt térben.

A nátha megelőzésében legfontosabb a gyakori kézmosás, a fertőtlenítés, akár arcmaszk használata, azaz annak megakadályozása, hogy a kórokozó bejusson a szervezetükbe. Azt tartják, hogy megelőzés szempontjából a C-vitamin nem hatásos, viszont a tünetek kezelésében, a tünetek hosszának lerövidítésében igen.

Gyógymód, mint említettük, nincs, azaz jelenleg nem ismer olyan szer, amely bizonyítottan lerövidíti a fertőzés lefolyását. A tünetek enyhítésére, megszüntetésére a megnövelt folyadékbevitelt, a pihenést, és a sós vizes gargalizálást, kamillás inhalálását ajánlják a leginkább. Ha szükség van rájuk, fájdalom, és lázcsillapítókat is bevethetünk.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.