Menü

Emberi fogyasztásra nem alkalmas

  • Dátum: 2014.03.14., 12:58

A minap az egyik Penny Marketben citromot szerettem volna vásárolni. A gyümölcsökhöz közeledve hatalmas felirat fogadott: a citrom héja emberi fogyasztásra nem alkalmas. Végre, akadt egy hely, ahol ezt felvállalták, de sajnos sok helyen nem a vásárlók egészségét nézik és mindenféle szennyet képesek lennének rásózni az arra járókra.

Ne legyenek illúzióink: gyakorlatilag mindenütt vegyszerezett, különböző permetszerekkel kezelt gyümölcsöt árulnak. A bio, vagy kezeletlen citrom, olyan ritka, mint a fehér holló. A piacon az egyik ismerős kofánál kezeletlen citrom után érdeklődtem, aki azt mondta, ilyennel csak Olaszországban találkozott, s ha be is tudja szerezni, az jóval drágább lesz, mint a mindenütt kapható társai.

A citromban, vagy úgy is fogalmazhatnánk, az összes déli gyümölcsben egy 2007-es felmérés szerint kimutathatóak különböző vegyszermaradványok. De miért is?

Míg ezek a finomságok ideérnek Európa közepére, ha még a közeli Dél-Olaszországból, vagy Spanyolországból érkeznek is, addig bizony könnyen megpenészesedhetnek. Ezt szeretnék meggátolni, ezért különböző gombaölő szereket tartalmazó permettel, később viasszal kezelik őket. Ráadásul szükségük van egyéb növényvédő szerekre is, így ezek hatása később összeadódhat.

Arra vonatkozó pontos adataink még nincsenek, ezek a vegyszerek milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre, azonban az állatkísérletek önmagukért beszélnek. Sok esetben akár rákos megbetegedéseket, pajzsmirigy, vese bántalmakat, erős bőrirritációt, ekcémát okozhatnak. Ezek mindenképpen óvatosságra intik az egyszeri, ám tudatos vásárlót.

Ha mindenképpen szükségünk van a déli gyümölcsökre, a citromra, vagy banánra, akkor is alaposan mossuk meg, mielőtt megpucolnánk. Ha a héját szeretnénk felhasználni a citromnak, narancsnak, akkor inkább almaecetes vízbe áztassuk be, majd folyóvízzel jól dörzsöljük meg, utána pedig ismét mossuk át. Így a vegyszerek nagy részét el lehet távolítani, ám amit a gyümölcshús már magába szívott, azt nem. Alkoholos áztatás sem segít, ráadásul ezek a szerek mind alkoholban jól oldódnak.

Tartsuk mindig szem előtt, amit nem látunk, az attól még ott van a citrom és narancs héján is, ezért a gyerekek kezébe inkább ne adjuk ezeket a gyümölcsöket. Törekedjünk rá, hogy minél kevesebb ilyet fogyasszanak a kicsik, előzzük meg a bajt.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.