Menü

Hogyan öltöztessük tavasszal a kisgyereket?

A változékony tavaszi időjárásban bizony a gyerekek öltöztetése gyakori fejtörést ad a szülőknek. Ezért a legfontosabb, hogy mindig legyen nálunk egy tartalék pulóver, vagy kardigán.

Tavasz elején, bár már sokat süt a nap, azért még nincs olyan meleg. A változékony, hűvös időben pedig a szélfújás is hidegebbnek, erősebbnek tűnik, és a hőérzetünk sem igazán tudja, éppen fázós, vagy kimelegedős jelzést adjon a szervezetünknek. Épp ezért a gyerekek öltöztetésére különösen oda kell figyelni, hiszen ebben az időszakban a legkönnyebb meg- és felfázni.

Ha még babakocsiban fekszik, ül a csemeténk, nem mozog olyan aktívan, akkor bizony mindenképpen tartsuk szem előtt az örök szabályt, miszerint legalább egy réteggel több ruhát adunk rá, mint ahogy mi magunk öltözünk fel. Nem árt a babakocsi aljába leteríteni egy vékony plédet, s a kicsire adjunk hosszú ujjú bodyt, harisnyát, pulóvert, vagy kardigánt, melegebb nadrágot, vékonyabb, tavaszi kabátot és sapkát. Nyugodtan takarjuk be, s ha a nyakánál nem érezzük melegnek, akkor bizony ő így érzi jól magát.

A nagyobbacska, totyogó gyermekek esetében mindig legalább annyi ruha legyen rajtuk, amennyit mi is elviselünk. Nagyon praktikus viselet a pufi mellény, ami az ilyen változékony időben jó szolgálatot tesz, hiszen melegen tartja a derék- és mellkasi részeket, viszont a kezeket szabadon hagyja. Szeles, esős időben inkább hosszú ujjú kabátot adjunk a gyerekre, de már ne a téli kabáthoz nyúljunk, inkább szerezzünk be egy átmeneti, vízlepergetős, kapucnis kabátkát.

Ha bizonytalanok vagyunk, akkor pedig tartsunk magunknál tartalékként egy pulóvert, vagy kardigánt, hiszen könnyebb levenni bármelyiket, minthogy megfázzon és beteg legyen a csemete.

Jómagam egy tartalék harisnyát is mindig viszek magammal, ugyanis az apróságokat mágnesként vonzzák a pocsolyák, tócsák, amikbe hatalmas örömmel ugranak bele, és persze ilyenkor mindig átázik a lábfejük, belefolyik a víz cipőjükbe. Persze adhatunk rájuk gumicsizmát is, de ha nem esik az eső, ha nem nyirkos a levegő, akkor gyorsan beleizzad a tappancsuk.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.