Menü

Ezt próbáld ki! - futsal

Amióta a futsal begyűrűzött Magyarországra, megváltozott a kispályás labdarúgás fogalma és világa. Az új sportág változatos, mozgékony, látványos és népszerű.

A klasszikus kispályás labdarúgás, legyen az teremben, vagy szabadtéren hazánkban hagyományosan öt mezőnyjátékossal és egy kapussal játsszák. A futsal ezzel szemben csak négy mezőnyjátékost „használ”, legalábbis egyszerre, de messze nem ez az egyetlen különbség.

A futsalt más (kisebb és eltérő anyagösszetételű) labdával játsszák, mint a labdarúgás többi változatát, ráadásul ha a játékszer nincs játékban, az óra áll. Azaz a kétszer 20 perc tiszta játékidőt jelent. Ez a sportág nagyon dinamikus, speciális taktikát és technikát igényel, és nem véletlenül hódít meg egyre több és több szimpatizánst szerte a világon.

A sportág Dél-Amerikából származik és már több mint nyolcvanéves múltra tekint vissza. Érdekessége, hogy teljesen összeegyeztethető a nagypályás labdarúgással, gyakori, hogy gyerekkorban együtt, egymással párhuzamosan űzik a kettőt.

Az utóbbi évtizedekben a futsal népszerűsége meredeken emelkedett, a sportágat ma már a világ legtöbb országában ismerik és szeretik. Nincs ez másként hazánkban sem, ahol a rendkívül kedvelt szabadidős kispályás foci mellett a futsal is egyre nagyobb teret kap. A futsalban persze messze nincs annyi pénz, mint a nagypályás változatban, ezzel együtt a profi klubok és játékosok száma is növekszik. A sportág kiemelten nagy előnye az egyszerűség, valamint az, hogy a focizó gyerekeket a kispályás labdarúgás segítségével számos technikai és taktikai elemre lehet megtanítani, akár könnyű, szórakoztató formában, korai időszakban is.

Fotó:
pixabay.com

A barátság hatása az egészségre

Családi környezetben lenni, barátságokat kötni annyira hozzátartozik az életünkhöz, hogy el sem tudnánk képzelni nélküle. Nem azzal a céllal szerzünk barátokat, hogy jobb legyen az egészségünk, pedig akár ez is lehetne az oka. Mutatjuk, miért.

Edzés a nyaralás alatt? Na ne...

A nyaralás elsősorban a pihenést jelenti, a hétköznapi mókuskerékből való kiszakadást, azonban létezik a vakációnak nagyon sok fajtája, akár aktív, akár passzív kikapcsolódást keresünk. Akik ekkor sem szeretnének ellustulni, vagy kiesni a formájukból, nekik szánjuk elsősorban ezeket a sorokat.

Védjük meg magunkat!

Magyarországon kevésbé ismert az eskrima harcművészet, pedig nagy segítséget nyújthat, akár a mindennapjainkban is. Gondoltál már arra, hogy mit tennél akkor, ha megtámadnak az utcán? Tudnád higgadtan kezelni az esetet? Le tudnád szerelni a támadót? Ha a kérdésekre a válasz nem, akkor most tarts velem és ismerd meg az eskrimát.

Slackline – avagy egy sokoldalú extrém sport

Hogy mi is az a slackline? Sport, szórakozás, kikapcsolódás, pihenés, egy szóval egy összetett, új mozgásforma.

Fitt, túrós receptekkel a jó formáért

Túrópiskóta, túrónokedli, túró alapú pizza és társaik. Melyikhez milyen túrót válasszunk? Ha a diéta vagy fitness világban mozogsz, már észrevehetted, hogy a túrót milyen előszeretettel iktatják az étrendbe.Cikkünkben áttekintjük, miért olyan népszerű a túró a fitnesz világában és néhány közkedvelt, túróval szénhidrát csökkentett, fehérje növelt étel receptjét is közöljük.