Menü

Ezt próbáld ki! - futsal

Amióta a futsal begyűrűzött Magyarországra, megváltozott a kispályás labdarúgás fogalma és világa. Az új sportág változatos, mozgékony, látványos és népszerű.

A klasszikus kispályás labdarúgás, legyen az teremben, vagy szabadtéren hazánkban hagyományosan öt mezőnyjátékossal és egy kapussal játsszák. A futsal ezzel szemben csak négy mezőnyjátékost „használ”, legalábbis egyszerre, de messze nem ez az egyetlen különbség.

A futsalt más (kisebb és eltérő anyagösszetételű) labdával játsszák, mint a labdarúgás többi változatát, ráadásul ha a játékszer nincs játékban, az óra áll. Azaz a kétszer 20 perc tiszta játékidőt jelent. Ez a sportág nagyon dinamikus, speciális taktikát és technikát igényel, és nem véletlenül hódít meg egyre több és több szimpatizánst szerte a világon.

A sportág Dél-Amerikából származik és már több mint nyolcvanéves múltra tekint vissza. Érdekessége, hogy teljesen összeegyeztethető a nagypályás labdarúgással, gyakori, hogy gyerekkorban együtt, egymással párhuzamosan űzik a kettőt.

Az utóbbi évtizedekben a futsal népszerűsége meredeken emelkedett, a sportágat ma már a világ legtöbb országában ismerik és szeretik. Nincs ez másként hazánkban sem, ahol a rendkívül kedvelt szabadidős kispályás foci mellett a futsal is egyre nagyobb teret kap. A futsalban persze messze nincs annyi pénz, mint a nagypályás változatban, ezzel együtt a profi klubok és játékosok száma is növekszik. A sportág kiemelten nagy előnye az egyszerűség, valamint az, hogy a focizó gyerekeket a kispályás labdarúgás segítségével számos technikai és taktikai elemre lehet megtanítani, akár könnyű, szórakoztató formában, korai időszakban is.

Fotó:
pixabay.com

Motivációs tippek téli futáshoz

Mint sok minden másnak az életben, a futásnak is egyik legfőbb alapját képezi a motiváció. Sport nélkül nehezen létezik kiegyensúlyozott étrend is, mivel ez a kettő kéz a kézben jár. Télen még nehezebb elindulni, mert hideg van és sötét, ráadásul esik a hó. Hogyan lépjünk mégis ki az ajtón?

Idén tényleg sportolni kezdek!

Hányszor fogadtunk meg ehhez hasonlókat, és hányszor adtuk fel már az első vagy a második héten?

Így viselkedj edzőteremben!

Kaptál edzéstervet, vettél edzőruházatot, van időd, kialakítottál egyfajta napirendet, esetleg társaságod is lett, - pár barátod vagy barátnőd, aki elkísér-, minden adott egy kiadós edzéshez, figyelsz a megfelelő étrendre, minden megvan! Vagy mégsem?

A foci a konyhában kezdődik?

A mai sztárfocisták étrendje szigorú elvekre épül. A sporttáplálkozás fejlődött, a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem “teljesítményséfeket” alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy győztes formát és magas teljesítményt segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak, s egyre nagyobb figyelmet kapnak a mérkőzések utáni gyulladáscsökkentő ételek is.

Spinning, az a bizonyos gyilkos mosoly

Ha szereted a kerékpározást, de a hűvös időben már nem merészkedsz ki a szabadba, netán túl unalmasnak tartod a szobabicikli tekerését egyedül, viszont minden vágyad, hogy formás lábaid legyenek? Akkor feltétlen ki kell próbálnod ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportot! A következőkben elárulok pár érdekes dolgot róla, hátha kedved kapsz hozzá és végre nem csak gondolatban, hanem gyakorlatban is elindulsz az edzőterem felé.