Menü

Ezt próbáld ki! - futsal

Amióta a futsal begyűrűzött Magyarországra, megváltozott a kispályás labdarúgás fogalma és világa. Az új sportág változatos, mozgékony, látványos és népszerű.

A klasszikus kispályás labdarúgás, legyen az teremben, vagy szabadtéren hazánkban hagyományosan öt mezőnyjátékossal és egy kapussal játsszák. A futsal ezzel szemben csak négy mezőnyjátékost „használ”, legalábbis egyszerre, de messze nem ez az egyetlen különbség.

A futsalt más (kisebb és eltérő anyagösszetételű) labdával játsszák, mint a labdarúgás többi változatát, ráadásul ha a játékszer nincs játékban, az óra áll. Azaz a kétszer 20 perc tiszta játékidőt jelent. Ez a sportág nagyon dinamikus, speciális taktikát és technikát igényel, és nem véletlenül hódít meg egyre több és több szimpatizánst szerte a világon.

A sportág Dél-Amerikából származik és már több mint nyolcvanéves múltra tekint vissza. Érdekessége, hogy teljesen összeegyeztethető a nagypályás labdarúgással, gyakori, hogy gyerekkorban együtt, egymással párhuzamosan űzik a kettőt.

Az utóbbi évtizedekben a futsal népszerűsége meredeken emelkedett, a sportágat ma már a világ legtöbb országában ismerik és szeretik. Nincs ez másként hazánkban sem, ahol a rendkívül kedvelt szabadidős kispályás foci mellett a futsal is egyre nagyobb teret kap. A futsalban persze messze nincs annyi pénz, mint a nagypályás változatban, ezzel együtt a profi klubok és játékosok száma is növekszik. A sportág kiemelten nagy előnye az egyszerűség, valamint az, hogy a focizó gyerekeket a kispályás labdarúgás segítségével számos technikai és taktikai elemre lehet megtanítani, akár könnyű, szórakoztató formában, korai időszakban is.

Fotó:
pixabay.com

Edzés a nyaralás alatt? Na ne...

A nyaralás elsősorban a pihenést jelenti, a hétköznapi mókuskerékből való kiszakadást, azonban létezik a vakációnak nagyon sok fajtája, akár aktív, akár passzív kikapcsolódást keresünk. Akik ekkor sem szeretnének ellustulni, vagy kiesni a formájukból, nekik szánjuk elsősorban ezeket a sorokat.

Védjük meg magunkat!

Magyarországon kevésbé ismert az eskrima harcművészet, pedig nagy segítséget nyújthat, akár a mindennapjainkban is. Gondoltál már arra, hogy mit tennél akkor, ha megtámadnak az utcán? Tudnád higgadtan kezelni az esetet? Le tudnád szerelni a támadót? Ha a kérdésekre a válasz nem, akkor most tarts velem és ismerd meg az eskrimát.

Slackline – avagy egy sokoldalú extrém sport

Hogy mi is az a slackline? Sport, szórakozás, kikapcsolódás, pihenés, egy szóval egy összetett, új mozgásforma.

Fitt, túrós receptekkel a jó formáért

Túrópiskóta, túrónokedli, túró alapú pizza és társaik. Melyikhez milyen túrót válasszunk? Ha a diéta vagy fitness világban mozogsz, már észrevehetted, hogy a túrót milyen előszeretettel iktatják az étrendbe.Cikkünkben áttekintjük, miért olyan népszerű a túró a fitnesz világában és néhány közkedvelt, túróval szénhidrát csökkentett, fehérje növelt étel receptjét is közöljük.

Miért olyan nehéz elkezdeni sportolni?

Mindnyájunk fejében él egy kép arról, hogyan festenénk, ha minden nap, órákat töltenénk sporttal. Sokan valóban ezt teszik, mások elkezdik és megunják. De mi az oka annak, hogy olyan nehéz rászánni magunkat az állandó testmozgásra?