Menü

Párkapcsolatok a rivalizálás tükrében

Bár a legtöbb ember (főként a nők) a hűség és a megbízhatóság fontosságát hangsúlyozza leginkább egy párkapcsolatnál, mégis hosszú távon nem értékelik igazán, ha partnerük teljesen megbízható.

Itt arra kell elsősorban gondolni, hogy amikor nem áll fenn az a veszély, hogy párunk másokat is „észrevesz” illetve ő iránta is érdeklődnek, akkor az ilyen társat hajlamosak vagyunk leértékelni. Persze ez a folyamat tudattalanul zajlik.

Van, aki úgy gondolja a féltékenység a szerelem jele, és sokan ezért igyekeznek ki is provokálni párjuknál a féltés és a birtoklás megnyilvánulásait. Az sem ritka, hogy stabil párkapcsolat ellenére a legtöbb emberben erős igény jelentkezik, hogy másoknak is tessen. A vetélkedés ősi ösztöne a szerelemi szféránkat is áthatja, az élet ezen területén is fontos szerepe van a presztízsnek.

A háttérben az az alapvető motiváció áll, hogy az ember egy párkapcsolatban is szereti érezni, hogy „mások előtt áll a sorban”, „győztesek körében van”. Így válhat a másik fél a győzelmet igazoló tárggyá. Ha olyan párunk van, akiért mások is „sorban állnak”, akkor a vele való együttlét állandó presztízs visszaigazolás számunkra.

Ráadásul emögött kompenzációs folyamatok is húzódnak. Tehát például ha adott egy férfi, aki korábban nem számított vonzónak a nők körében, de egzisztenciálisan kiemelkedő pozíciót szerzett magának, akkor a párválasztásnál egy mindenki által áhított nővel kompenzálhatja az ezen a területen elszenvedett korábbi kudarcokat. A baj ott kezdődik, ha egy párkapcsolatot kizárólag ilyen jellegű motivációk tartanak fenn. Ilyenkor ugyanis ahogy az egyik fél veszít a presztízséből, és így kevésbé lesz mások számára is vonzó, akkor tönkremegy a kapcsolat.

Persze ez a fajta presztízs kérdés nemcsak a felületes párkapcsolatokban jelenhet meg. A féltékenység forrását is hasonló irányban kell keresni. Ha valaki értékes és vonzó, akkor az iránta való vágyakozást nem gátolja, hanem fokozza az a tény, hogy foglalt. A vetélytársak megjelenése viszont a másik felet is motiválhatja, és „harcra” ösztönözheti.

Hát bizony egy párkapcsolatot nemcsak a romantika tud éltetni, persze addig nincs baj, amíg ezek a vetélkedő ösztönök csak minimális szinten érvényesülnek. Ha ugyanis az egész folyamat átvált egy hatalmi harccá, akkor az már régen nem a szeretetről, nem a párunkról, és nem a párkapcsolatról szól, hanem rólunk, elfojtott kudarcokról, győzni akarásról és így tovább. Végső soron azért arról nem szabad megfeledkezni, hogy a párkapcsolatban nem győzni kell, hanem adni és bár a vetélkedés a győzelem ígéretével kecsegtet, aláássa a bizalmat. 

Fotó:
pixabay.com

Terjed az izomdiszmorfia

Sajnos az étkezési zavarok jelentkezhetnek már a gyermekkorban is. Sokáig csak az anorexiáról, bulimiáról olvashattunk, hallhattunk. Viszont egy kevésbé ismert betegség is létezik, ami az izomdiszmorfia.

A szívből jövő hála dupla öröm

Számos kutatás bizonyította, hogy a hála gyakorlása az egyik leghatékonyabb dolog az érzelmi és a pszichológiai jólét tekintetére nézve. Egy 75 évig tartó megfigyelésben kimutatták, hogy a hála a legerősebb indikátora a boldog életnek. Hasznos lenne ezt az érzést többet gyakorolni a mindennapokban is nem csak egy röpke pillanatig az ünnepek ideje alatt.

Energiavámpírok kíméljenek

Az energiavámpír fogalma nem ismeretlen fogalom, mindannyian ismerünk ilyen embereket, ők legendabeli rokonaikkal szemben azonban nem vérrel, hanem mások energiáival, táplálkoznak. Mit tehetünk ellenük?

Csalódás, ahogy azt még nem láttad...

Vagy ahogy csak nem akartad látni. Hiszen a "látás" elsődleges feltétele a "nézés". Tehát állj meg egy pillanatra és gondolkozz el, hogy milyen módon szemlélheted még a dolgokat, amelyek téged vesznek körül. Például a csalódást.

Mindent a pszichikai éhségről

Sokan észre sem veszik, de a szó szoros értelmében habzsolják az életet. Majd jön az önsanyargatás, lelkiismeret-furdalás és ez egy spirálon keresztül újra és újra visszatérő jelenséggé válik. Hogy mi áll ennek az ördögi körnek a hátterében? Erre a következőkben fény derül.