Menü

Párkapcsolatok a rivalizálás tükrében

Bár a legtöbb ember (főként a nők) a hűség és a megbízhatóság fontosságát hangsúlyozza leginkább egy párkapcsolatnál, mégis hosszú távon nem értékelik igazán, ha partnerük teljesen megbízható.

Itt arra kell elsősorban gondolni, hogy amikor nem áll fenn az a veszély, hogy párunk másokat is „észrevesz” illetve ő iránta is érdeklődnek, akkor az ilyen társat hajlamosak vagyunk leértékelni. Persze ez a folyamat tudattalanul zajlik.

Van, aki úgy gondolja a féltékenység a szerelem jele, és sokan ezért igyekeznek ki is provokálni párjuknál a féltés és a birtoklás megnyilvánulásait. Az sem ritka, hogy stabil párkapcsolat ellenére a legtöbb emberben erős igény jelentkezik, hogy másoknak is tessen. A vetélkedés ősi ösztöne a szerelemi szféránkat is áthatja, az élet ezen területén is fontos szerepe van a presztízsnek.

A háttérben az az alapvető motiváció áll, hogy az ember egy párkapcsolatban is szereti érezni, hogy „mások előtt áll a sorban”, „győztesek körében van”. Így válhat a másik fél a győzelmet igazoló tárggyá. Ha olyan párunk van, akiért mások is „sorban állnak”, akkor a vele való együttlét állandó presztízs visszaigazolás számunkra.

Ráadásul emögött kompenzációs folyamatok is húzódnak. Tehát például ha adott egy férfi, aki korábban nem számított vonzónak a nők körében, de egzisztenciálisan kiemelkedő pozíciót szerzett magának, akkor a párválasztásnál egy mindenki által áhított nővel kompenzálhatja az ezen a területen elszenvedett korábbi kudarcokat. A baj ott kezdődik, ha egy párkapcsolatot kizárólag ilyen jellegű motivációk tartanak fenn. Ilyenkor ugyanis ahogy az egyik fél veszít a presztízséből, és így kevésbé lesz mások számára is vonzó, akkor tönkremegy a kapcsolat.

Persze ez a fajta presztízs kérdés nemcsak a felületes párkapcsolatokban jelenhet meg. A féltékenység forrását is hasonló irányban kell keresni. Ha valaki értékes és vonzó, akkor az iránta való vágyakozást nem gátolja, hanem fokozza az a tény, hogy foglalt. A vetélytársak megjelenése viszont a másik felet is motiválhatja, és „harcra” ösztönözheti.

Hát bizony egy párkapcsolatot nemcsak a romantika tud éltetni, persze addig nincs baj, amíg ezek a vetélkedő ösztönök csak minimális szinten érvényesülnek. Ha ugyanis az egész folyamat átvált egy hatalmi harccá, akkor az már régen nem a szeretetről, nem a párunkról, és nem a párkapcsolatról szól, hanem rólunk, elfojtott kudarcokról, győzni akarásról és így tovább. Végső soron azért arról nem szabad megfeledkezni, hogy a párkapcsolatban nem győzni kell, hanem adni és bár a vetélkedés a győzelem ígéretével kecsegtet, aláássa a bizalmat. 

Fotó:
pixabay.com

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?