Menü

Sportpályán is talpig sminkben

Nem ritka manapság, hogy a sportolók a versenypályán is „talpig” sminkben jelennek meg. De konditeremben és nyáron a strandon is szép szerivel láthatunk teljes sminkben pompázó hölgyeket.

Hát igen, a társadalmi nyomás: minden körülmény között „hibátlannak” és nagyon csinosnak kell tűnni… Pedig nemcsak nagyon ciki tud lenni egy elkent, megfolyt szemkontúr, hanem nagyon egészségtelen is bőrünk állapotára nézve. „Sminkmaszk” felvitele helyett sportolás előtt inkább az lenne a fontos, hogy arctejjel vagy tonikkal alaposan megtisztítsuk az arcbőrünket. A sportolás ugyanis fokozza a szervezet oxigénellátását és a verejtékezést, amely kifejezetten jó hatással lehet bőrünkre, de csak ha alapozóval nem tömítjük el pólusainkat. Ráadásul izzadás hatására a kozmetikumokban található festék-, és illatanyagok bőrgyulladást és májfoltokat is okozhatnak.

A kiizzadt folyadékot persze pótolni kell, igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot és hidratáljuk bőrünket is. A hidratálás azonban nem azt jelenti, hogy zsíros krémeket kell használnunk, egy zsíros bőr is lehet száraz, vízhiányos. Szabadtéri sportoknál pedig ne feledkezzünk meg fényvédő használatáról, óvjuk bőrünket a túlzott napsugárzástól!

Vannak olyan sportok, melyek erőteljesen igénybe veszik kezünket, tenyerünket is, és bőrkeményedést okoznak. Habkővel eltávolíthatjuk tenyerünkről illetve talpunkról a nem túl esztétikus bőrkeményedéseket, kakaóvaj használatával pedig tovább javíthatunk bőrünk állapotán.

Alapvetően semmilyen kozmetikum használata nem tanácsos sportolás közben, az a legjobb, ha tisztán hagyjuk bőrünk pólusait, és szabad utat engedünk a verejtékezésnek is. Az izzadás ugyanis nemcsak hőháztartásunkat szabályozza, hanem egyúttal tisztító hatást is jelent. A kozmetikumok pedig nemcsak eltömítik pórusainkat, hanem izzadás hatására allergiás tüneteket is okozhatnak.

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.