Menü

Különbség vitamin és vitamin között

A megelőzés, és a gyógyítás témáinál is egyre jobban hangsúlyozzák a szakemberek a megfelelő vitaminok, étrend-kiegészítők fogyasztását. Erre reagálásképpen persze hatalmas nagy kínálat jelent meg a piacon mindenféle vitamin tekintetében. Ugyanakkor hatalmas eltérés lehet a termékek között, például a hasznos összetevők mennyiségében.

A vitaminok között a C-vitamin fontosságát hangsúlyozzák leginkább manapság. Egyes vélemények szerint megelőzésképpen vagy például egy megfázás alkalmával érdemes nagydózisban szedni a C-vitamint, mivel általa immunrendszerünk védekező hatásmechanizmusa jelentősen fokozódik, így gyógyszer helyett vitaminnal is úrrá lehetünk enyhébb, megfázásos betegségeken. Ez azonban erősen vitatott kérdés, mivel ugyan ártani semmiképpen nem árt a C-vitamin nagydózisú fogyasztása, ugyanakkor azt sem bizonyított, hogy pontosan milyen fokú védelmet tud biztosítani.

A C-vitaminnal kapcsolatban tehát gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyi az optimális napi beviteli mennyiség belőle. Önmagában az aszkorbinsav ugyanis egy nagyon gyorsan felszívódó vegyület, szervezetünk nem raktározza el, a felesleg vizelet útján távozik. Azonban a C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők ma már tartalmaznak olyan segédanyagokat, amelyek késleltetik, vagyis optimalizálják a felszívódási folyamatot, így a vitamin koncentrációja a vérben fokozatos, és folyamatos lesz. Ezért tapasztalhatjuk, hogy bár önmagában az aszkorbinsav egy egyszerű, olcsó vegyület, mégis a C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők nagyon drágák is lehetnek.

A vitaminok szerepe, és a megfelelő étrend-kiegészítők kiválasztása a terhesség ideje alatt különösen fontos kérdés. A baba-mama vitaminokkal már korábban külön cikkben foglalkoztunk, most csak néhány megjegyzés erejéig térünk ki rá. Fontos hangsúlyozni, hogy a várandóság ideje alatt megnő a szervezet vitamin szükséglete, a szakértők ilyenkor különösen a folsavfogyasztásra hívják fel a figyelmet, főleg mert hazánkban eleve folsavhiányos a táplálkozás. Ezen kívül fontos még a kalciumpótlás, ugyanakkor a túl sok A-vitamin fogyasztása terhesség ideje alatt nem javasolt.

Összességében a gyógyszerészek a több vitamint is megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend-kiegészítőket ajánlják. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk tájékozódni és választani, néhány alapfogalommal nem árt tisztában lennünk. Először is a készítményben megtalálható vitaminok és ásványi anyagok listája nem azonos az összetevők listájával, így az édesítőszerek, a cukor vagy az állományjavítók itt nincsenek feltüntetve. Az „RDA” a javasolt napi bevitelt jelenti, melyet minimum 15%-ban tartalmaznia kell egy terméknek ahhoz, hogy az adott összetevőt fel lehessen tüntetni a csomagoláson. Ez alapján persze még mindig többszörös különbség lehet egy-egy étrend-kiegészítő hatóanyag-tartalma között.

Fotó:
pixabay.com

Álvilág vagy hasznos virtuális tér?

Egy felmérés szerint az emberek manapság attól félnek legjobban, hogy megszakad a kapcsolódásuk a külvilággal, hogy nem tudnak a megszokott módon kommunikálni. Hogy leáll az internetkapcsolat, hogy meghatározatlan időre megszűnik számukra a virtuális közeg. Vajon függőséget okozó álvilág, vagy hasznos virtuális tér a közösségi oldalak felülete?

A haj egészsége

A hajunk, körmünk és bőrünk nagyszerű előrejelzők az egészségünk szempontjából, hiszen ha valami nincs rendben a szervezetünkben, azt nagyon sokszor először rajtuk tapasztaljuk. Töredezik a körmünk, megváltozik a bőrünk tapintása, hullik a hajunk, vagy épp feldúsul. Most arról lesz szó, milyen jelzéseket küld nekünk a testünk a hajunkon keresztül, és hogyan őrizhetjük meg annak egészségét.

Mi köze a káromkodásnak az egészséghez?

Nem is gondolnánk, hogy mi mindennek van hatása az egészségünkre. Már tudjuk, hogy a stressztől kihullhat a hajunk, alvászavaraink lehetnek, a veszekedés akkora lelki megterhelést jelenthet, hogy fizikai tüneteket is produkálhatunk, de a káromkodás, mint az egészségünkkel kapcsolatos tényező, ritkán jut eszünkbe.

Amikor már elviselhetetlen a kánikula

A kánikula sokunknak megkeseríti az életét, tudom, hogy a többség szereti a nyarat, viszont az ember nem lehet nonstop vízparton, bizony jól jönnek trükkök a mindennapi életben a forróság elviseléséhez.

Amikor hiába kérlek, hogy ne a napon focizz

A szervezet meleg érzése 30-35 foknál jelentkezik. A napszúrást tartós, hosszabb ideig történő, tűző napon tartózkodás váltja ki, s ha hosszabb ideig éri fokozott hősugárzás a fejet, hőguta alakul ki. Hogyan előzhető meg, illetve, ha megtörtént, hogyan kezelhető a napszúrás?