Menü

Különbség vitamin és vitamin között

A megelőzés, és a gyógyítás témáinál is egyre jobban hangsúlyozzák a szakemberek a megfelelő vitaminok, étrend-kiegészítők fogyasztását. Erre reagálásképpen persze hatalmas nagy kínálat jelent meg a piacon mindenféle vitamin tekintetében. Ugyanakkor hatalmas eltérés lehet a termékek között, például a hasznos összetevők mennyiségében.

A vitaminok között a C-vitamin fontosságát hangsúlyozzák leginkább manapság. Egyes vélemények szerint megelőzésképpen vagy például egy megfázás alkalmával érdemes nagydózisban szedni a C-vitamint, mivel általa immunrendszerünk védekező hatásmechanizmusa jelentősen fokozódik, így gyógyszer helyett vitaminnal is úrrá lehetünk enyhébb, megfázásos betegségeken. Ez azonban erősen vitatott kérdés, mivel ugyan ártani semmiképpen nem árt a C-vitamin nagydózisú fogyasztása, ugyanakkor azt sem bizonyított, hogy pontosan milyen fokú védelmet tud biztosítani.

A C-vitaminnal kapcsolatban tehát gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyi az optimális napi beviteli mennyiség belőle. Önmagában az aszkorbinsav ugyanis egy nagyon gyorsan felszívódó vegyület, szervezetünk nem raktározza el, a felesleg vizelet útján távozik. Azonban a C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők ma már tartalmaznak olyan segédanyagokat, amelyek késleltetik, vagyis optimalizálják a felszívódási folyamatot, így a vitamin koncentrációja a vérben fokozatos, és folyamatos lesz. Ezért tapasztalhatjuk, hogy bár önmagában az aszkorbinsav egy egyszerű, olcsó vegyület, mégis a C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők nagyon drágák is lehetnek.

A vitaminok szerepe, és a megfelelő étrend-kiegészítők kiválasztása a terhesség ideje alatt különösen fontos kérdés. A baba-mama vitaminokkal már korábban külön cikkben foglalkoztunk, most csak néhány megjegyzés erejéig térünk ki rá. Fontos hangsúlyozni, hogy a várandóság ideje alatt megnő a szervezet vitamin szükséglete, a szakértők ilyenkor különösen a folsavfogyasztásra hívják fel a figyelmet, főleg mert hazánkban eleve folsavhiányos a táplálkozás. Ezen kívül fontos még a kalciumpótlás, ugyanakkor a túl sok A-vitamin fogyasztása terhesség ideje alatt nem javasolt.

Összességében a gyógyszerészek a több vitamint is megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend-kiegészítőket ajánlják. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk tájékozódni és választani, néhány alapfogalommal nem árt tisztában lennünk. Először is a készítményben megtalálható vitaminok és ásványi anyagok listája nem azonos az összetevők listájával, így az édesítőszerek, a cukor vagy az állományjavítók itt nincsenek feltüntetve. Az „RDA” a javasolt napi bevitelt jelenti, melyet minimum 15%-ban tartalmaznia kell egy terméknek ahhoz, hogy az adott összetevőt fel lehessen tüntetni a csomagoláson. Ez alapján persze még mindig többszörös különbség lehet egy-egy étrend-kiegészítő hatóanyag-tartalma között.

Fotó:
pixabay.com

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Minden, amit a B7-vitaminról tudni érdemes

A B7-vitamin vagy közismertebb nevén biotin, egy vízben oldható vitamin, amely elengedhetetlen a test normális anyagcseréjéhez és működéséhez. De vajon tudjuk-e milyen mennyiségre van szükségünk belőle, és azt hogyan tudjuk bevinni a szervezetünkbe?

Immunrendszerünk védelme

A nyárias időjárás ellenére mégiscsak ősz van, ami kedvez a vírusos megbetegedéseknek. Ha nem szeretnénk ezek áldozatául esni, akkor védenünk kell magunkat és a szervezetünket.

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?