Menü

A cigitől nem leszünk boldogabbak

Sorra dőlnek meg a cigarettázással kapcsolatos hitek. A dohányosoknak egyre kevesebb mentsváruk marad, igaz, ez most még nem jelenti egyenes arányosan azt, hogy megnő a leszokási hajlandóság.

A dohányzás egészségügyileg káros hatásai mellett nem elhanyagolható az a tény, hogy a cigaretta függőséget okoz. Így, ha meg is van a hajlandóság, a szándék a leszokásra, egyáltalán nem biztos a siker. A dohányosokra jellemző, hogy különböző gondolatokkal, állításokkal igazolják cselekedetük pozitív mivoltát. Okokat gyártanak, próbálják különböző ideológiákkal alátámasztani azt, hogy miért nem tették még le a cigarettát. Például: a cigi jót tesz a stressz ellen, megnyugtat, segít koncentrálni, ellazulni. Kell a kávéhoz, vizsgához, állásinterjúhoz, munkához, kikapcsolódáshoz, bulizáshoz.

A legtöbben elismerik, hogy ez káros, de... Jön, a szokásos de, és a különböző mentsvárak, hogy napi egy-két-három szál, stb.

A legújabb kutatások azonban könnyedén lövik ki sorra ezeket a felfújt lufira emlékeztető mentsvárakat, ideológiákat. Nemrég bebizonyították, hogy a dohányzástól nem leszünk boldogabbak, legalábbis hosszú távon semmiképpen. Sőt, épp a leszokás az, ami csökkenti a szorongást és a depressziót, azaz a dolog épp ellenkező azzal, amit sokszor bemagyarázunk magunknak. A vizsgálatok eredményei szerint a hangulat, és ezzel az életminőség is javul a cigaretta elhagyásával.

A dohányzás fizikai hátrányai régóta ismertek: nagy szerepe van a rák, szív és érrendszeri megbetegedések, valamint számos más egészségügyi probléma előidézésében. A lelket érintő negatívumok ugyanakkor ezidáig kevésbé kerültek előtérbe. Ma még a dohányosok bőszen építik a teljes leszokás elleni mentsváraikat, azonban ha az új kutatási eredmények is tudatosulnak, beépülnek a köztudatba, akkor a cigarettázás elleni harc új korszakába léphet.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.